Política31/05/2017

La carta de Puigdemont que demana la "col·laboració" de la comissió de Venècia al referèndum acordat

Catalunya Sí que es Pot carrega contra l'executiu perquè considera que no ha donat compliment a l'encàrrec: "És una manipulació"

Gerard Pruna / Núria Orriols
i Gerard Pruna / Núria Orriols

BarcelonaEl Govern ja ha enviat una carta a la Comissió de Venècia per donar a conèixer la voluntat de fer un referèndum. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el marc de la sessió de control al Parlament, després de ser preguntat per aquesta qüestió pel president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la missiva, Puigdemont demana la "col·laboració" a aquest organisme per organitzar un referèndum acordat i recorda que el govern espanyol no ha volgut negociar la consulta malgrat la petició de la Generalitat. El president fa referència a l'acord del consell executiu del dimecres 24 de maig i la missiva que va enviar al president espanyol. Relata la resposta de la Moncloa: "Malauradament el president Mariano Rajoy ha respost negativament a l'oferta de diàleg; tanmateix, el govern de Catalunya manté permanentment l'oferta i la possibilitat de negociar i pactar un referèndum".

Cargando
No hay anuncios

El president es mostra convençut a la missiva que els esdeveniments polítics que estan tenint lloc a Catalunya són de "transcendència" i "interès" de la Comissió de Venècia. Així, avala la tradició de la Comissió en el marc de la protecció dels "drets humans" i els processos democràtics, i per això considera que l'organisme és una "garantia" a l'hora d'afrontar la consulta.

Amb la voluntat d'acostar els comuns a les tesis del referèndum unilateral, fa dues setmanes Junts pel Sí va acordar una moció amb Catalunya Sí que es Pot que instava el Govern a buscar l'aval de la Comissió de Venècia pel referèndum pactat. La CUP es va abstenir a la part principal del text. Ara bé, la missiva no ha satisfet als comuns que han consideren que amb la carta el Govern no compleix amb l'encàrrec que li havia fet el Parlament. "És una manipulació", ha assegurat el portaveu, Joan Coscubiela, en declaracions als mitjans de comunicació. A parer seu, enviar una carta no és demanar l'"aval previ" de la Comissió de Venècia per fer el referèndum i ha afirmat que el Govern ha "incomplert un cop més" les resolucions de la cambra catalana.

Cargando
No hay anuncios

La doctrina de la Comissió de Venècia

En tot moment la missiva fa referència a la consulta pactada i no parla del referèndum unilateral que es produirà el setembre si el Govern compleix amb el seu compromís –ara per ara, prohibit pel Tribunal Constitucional–. És a dir, Junts pel Sí circumscriu l'aval de la Comissió en el cas que la consulta sigui pactada, però no en la via unilateral.

Cargando
No hay anuncios

La Comissió de Venècia, un organisme que depèn del Consell d'Europa, té un seguit de doctrines dedicades a les bones pràctiques de processos referendaris i té dos dictàmens concrets emesos pel cas de Montenegro i Crimea on es parla de referèndums de secessió. Un dels principals requisits és que la consulta tingui cabuda en el marc constitucional de l'estat en qüestió.

La carta del Govern a la Comissió de Venècia