NOVA ETAPA

El rei, disposat ara a “bastir ponts” amb Catalunya

El sobiranisme li exigeix disculpes pel discurs del 3-O

El Rei Felip VI i Baltasar Picornell, presidente del Parlment balear, durant l'audiència celebrada aquest matí al Palau de la Almudaina, a Palma
Marc Toro
30/07/2018
2 min

BarcelonaL’últim cop que Felip VI va ser a Catalunya, a finals de juny, va esforçar-se a rebaixar el to que va utilitzar en el discurs del 3 d’octubre, quan es va alinear amb la repressió de l’Estat a Catalunya. El monarca, que va intervenir a la cerimònia d’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona, va apel·lar al “diàleg” i a la “convivència permanent” dins el marc constitucional. Un mes després d’aquella crida -en plena sintonia amb el discurs del govern del PSOE-, el monarca estaria fins i tot disposat a “bastir ponts” amb l’independentisme. Així ho va assegurar ahir el president del Parlament balear, Baltasar Picornell, que es va reunir amb el rei al Palau de l’Almudaina, a Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Picornell, de fet, va explicar que Felip VI “està intentant parlar amb les parts” del conflicte que “estan disposades” a fer-ho. En declaracions als periodistes, el polític de Podem va dir que en aquests moments hi ha “partits reticents” a la negociació, però va insistir que “és el moment de bastir ponts, i ell [el monarca] hi està disposat”. Tot i que ni Felip VI ni la Casa del Rei van fer cap comunicat confirmant les afirmacions de Picornell, la reacció del sobiranisme no es va fer esperar: el PDECat, ERC i els comuns li van exigir disculpes pel seu discurs del 3-O.

El nou president del Partit Demòcrata, David Bonvehí, va remarcar que la seva formació sempre estarà a favor del diàleg i va defensar la possibilitat de “parlar” amb el rei sempre que es “retracti” de les declaracions que va fer dos dies després del referèndum de l’1-O. Però va afegir: “Som el principal partit independentista del país i no ens consta que Felip VI s’hagi volgut posar en contacte amb nosaltres”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja havia demanat una reunió amb el rei aprofitant que el 22 de juny van coincidir a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, una petició que el monarca va derivar a la Moncloa i que el govern espanyol va denegar. En la carta que Torra va enviar al rei -i que també firmaven els expresidents Carles Puigdemont i Artur Mas- li demanava autocrítica pel seu aval a la repressió, però aquesta tampoc va arribar.

“Poc marge de crèdit”

“Si és el monarca que el dia 3 d’octubre va sortir a dir que s’havia de posar tota la força de l’Estat contra Catalunya [...] a nosaltres ens dona ben poc marge de crèdit”, va reaccionar ahir el cap de files d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, a les declaracions de Picornell. De manera semblant es va expressar el diputat d’En Comú Podem al Congrés Josep Vendrell, deixant clar que el rei “hauria pogut comptar fins a deu” el 3-O perquè “no va contribuir al diàleg sinó al trencament de ponts”.

Cs, en canvi, es va mostrar escèptic amb la notícia. “És només un titular, és tot en condicional, i no sabem en què consisteix”, va dir la diputada al Parlament Sonia Sierra, sentenciant que el que va traslladar el polític balear “no sembla una proposta en ferm” del rei, que podria tornar a trepitjar Catalunya si aquest agost finalment assisteix al primer aniversari dels atemptats a la Rambla i Cambrils.

stats