El president ja dissenya l’agenda exterior mirant a Europa
Vol refer ponts amb la UE i tornar a les missions comercials
BarcelonaDos mesos després de prendre possessió del càrrec, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comença a donar impuls a aquelles carpetes que no eren d’una urgència vital quan va aterrar a Palau, però que vol que siguin clau en el seu mandat. Una d’elles és la seva agenda internacional, que buscarà intensificar després de les vacances. En les últimes setmanes ja s’ha vist a Barcelona amb el cap de govern d’Andorra i el president de Flandes, però ben aviat li tocarà sortir a l’estranger. Recuperar els ponts amb Europa serà la primera prioritat i Aragonès ja ha fet noves incorporacions al seu equip per garantir-se el disseny d’aquesta agenda exterior.
Així, una de les novetats és el fitxatge la setmana passada de Miquel Royo, exdirector general d’Afers Globals de la Generalitat i ex delegat adjunt del Govern a Brussel·les, que ara entra a l’equip del president en qualitat d’assessor en polítiques internacionals. Des del Palau de la Generalitat assenyalen a l’ARA que el primer objectiu serà “reforçar les relacions amb les institucions europees” i en especial amb les dues principals, el Parlament i la Comissió, que Royo ha viscut de prop. I és que ja queden molt lluny els dies en què un president de la Generalitat, llavors Artur Mas, era rebut ni més ni menys que pel president de la Comissió Europea, el portuguès José Manuel Durao Barrosso -va ser el 2011-. El conflicte obert entre la Generalitat i l’Estat pel Procés va anar tancant les portes al Govern a reunions d’alt nivell. En l’últim període de Quim Torra, només va caler afegir-hi les restriccions a la mobilitat mundial imposades per la pandèmia per acabar de diluir l’activitat internacional de la Presidència.
També cal destacar que per primera vegada en temps arriba des de les institucions europees una melodia diferent envers el conflicte català. Segueixen considerant-ho un afer intern espanyol en el que no hi volen intervenir, però aquesta setmana des de la Comissió expressaven la seva “satisfacció” per l’etapa de diàleg que estan a punt d’obrir la Generalitat i el govern espanyol perquè consideren que vol dir que el conflicte “s’està encarrilant”. No és ni de bon tros el missatge que el Govern voldria d’Europa -preferiria un cop de mà per aconseguir un referèndum-, però sí que és un canvi de tendència respecte el passat.
La relació que Aragonès que buscarà amb Europa també passarà per intentar ser present en tots aquells fòrums on es doni veu a les regions, com un conferència prevista pel setembre, que versarà sobre reptes com la gestió dels fons europeus. “La voluntat del president es ser molt present en aquest tema -i també en qüestions com el canvi climàtic-”, resumeixen des del Palau. Tot plegat, asseguren, en “coordinació” amb la conselleria d’Exteriors, que és de JxCat i això sempre obliga als equilibris, però amb qui asseguren que la relació és fluida.
Relacions bilaterals
I si la bilateralitat és la divisa que s’ha imposat Aragonès en les relacions amb l’Estat, també la buscarà en l’esfera internacional amb territoris amb els que hi pugui veure coincidències com Flandes, Escòcia -que vol un segon referèndum- o els lands alemanys. A més, l’objectiu del president es recuperar les missions exteriors de caràcter comercial per ajudar a la internacionalització de les empreses catalanes, potenciant les zones Àsia-Pacífic i Àfrica que, segons detecten des de la Generalitat, són on hi ha més feina a fer. Tot plegat, asseguren les mateixes fonts, sense deixar de marge l’explicació sobre la situació política de Catalunya en clau de Procés, ara centrada en la reivindicació del diàleg, l’amnistia i el referèndum. “Volem sortir molt a explicar-nos molt”, resumeixen. Quin accent tindrà cada tema és quelcom que Aragonès i els seu equip preparen de portes endins. En breu, ho posaran en pràctica de cara en fora.