Política30/12/2015

Mas insta la CUP a assumir el seu “deure de decidir”

En el seu discurs de Cap d'Any, el president reclama el suport sobiranista per bastir “projectes de futur col·lectius”

Joan Serra Carné
i Joan Serra Carné

BarcelonaEl món sobiranista ha tancat els últims dos anys instal·lat en una incertesa que l’ha tensionat. Fa exactament 365 dies, quan Artur Mas va pronunciar l’anterior missatge de Cap d’Any —avui el president de la Generalitat ocupa el càrrec en funcions—, l’independentisme vivia la contradicció d’haver resolt amb èxit el procés participatiu del 9-N sense trobar el consens polític necessari per convocar la segona volta d’aquella votació. El 30 de desembre del 2014 Mas instava Oriol Junqueras, líder d’ERC, a refer la unitat per no “debilitar” el procés. Les eleccions es van demorar fins al 27 de setembre —amb la discutida llista unitària, que no va servir per assolir més del 50% de vots— i, de les urnes, en va sortir un mandat en forma de diputats que el Parlament encara no ha entomat, pendent com està de la decisió de la CUP. Per segon any consecutiu, doncs, Mas es dirigia aquest dimecres als catalans sense el desllorigador que fixi la següent pantalla del procés. Però, a diferència del curs passat, la iniciativa ja no recau en ell sinó en l’esquerra anticapitalista. I en el missatge d’aquest any Mas ha instat els cupaires a assumir el “deure de decidir”.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president en funcions ha tornat a fer una crida a la unitat dels sobiranistes, tal com havia verbalitzat a finals del 2014, tot i que aquest cop el destinatari de la missiva era la CUP i no ERC, avui soci de coalició. Després de tres mesos de negociacions, l’esquerra anticapitalista ha esgotat els terminis per decidir si valida la investidura del candidat de Junts pel Sí, una resolució que s’ha demorat fins al consell polític de diumenge, transcendental per l’empat a l’assemblea de Sabadell. Mas ha alertat la CUP que “queda poc temps, i poc marge”. “Al costat del dret a decidir hi ha el deure de decidir. D’aquest se’n parla menys, però en situacions complexes resulta indefugible”, ha exposat el president en funcions, que ha subratllat que a Catalunya i l’estat espanyol “s’han obert escenaris polítics d’una enorme complexitat” que “obliguen a dialogar, a negociar i a pactar” entre “idees, persones i partits molt diferents”. I ha recordat que el termini per decidir si hi haurà nou govern o una altra cita electoral s’acaba el 10 de gener. “Abans d’aquesta data la llei no permet convocar eleccions”, ha advertit, per evidenciar que està preparat per afrontar tots els escenaris, tal com havia detallat aquesta setmana.

Cargando
No hay anuncios

Mas ha confrontat la necessitat de no “defugir” el mandat de les urnes amb la defensa del dret a decidir, una pantalla, la del referèndum, que ha recuperat vigència arran dels resultats del 20-D. En el seu discurs ha citat fins a quatre ocasions el dret a decidir com a “fonament” de la sobirania nacional. En canvi, el president en funcions no ha utilitzat en cap moment el terme independència. “Catalunya té clar que vol decidir el seu futur”, ha insistit, abans de recordar al PP i a la resta de partits unionistes que “seguir ignorant-ho o menystenint-ho no aportarà cap solució de futur”. Mas ha dirigit un altre dard als populars, ara que Mariano Rajoy festeja el PSOE i Ciutadans per desencallar la seva investidura: “Aquells que en les darreres setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d’aplicar a les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada”. El president també ha empeltat el discurs de Cap d’Any de contingut social. Ha apuntar que l’escenari econòmic és “objectivament millor” després d’un exercici en què la crisi encara ha fet “estralls”. “El projecte nacional i el social s’han donat la mà per fer de Catalunya un gran país”, ha reivindicat.