El president de la Generalitat tornarà quinze anys després a la desfilada militar del dia de la Hispanitat

Salvador Illa participarà als actes del 12-O a Madrid per primer cop des de l'etapa Montilla

El president de la Generalitat, Salvador Illa, rebut ahir en audiència pel rei Felip VI.
10/10/2024
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat tornarà als actes del dia de la Hispanitat a Madrid el 12 d'octubre. Salvador Illa serà el primer cap de l'executiu català que ho farà des de l'etapa de José Montilla, perquè tots els presidents posteriors havien rebutjat participar-hi. Torna a ser, doncs, un socialista qui recupera la tradició, com ell mateix ja va fer amb la visita al rei. Fonts de l'executiu expliquen que tot plegat forma part de la "normalitat institucional" que el nou govern del PSC vol recuperar després d'anys de tensió política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dia de la Hispanitat s'ha caracteritzat l'última dècada per reunir pràcticament tots els presidents autonòmics a Madrid, al costat del govern espanyol i l'oposició i també de la casa reial, l'exèrcit i les institucions més rellevants de l'Estat. Hi ha hagut, però, dues absències destacades de forma recurrent: la del president de la Generalitat i la del lehendakari. La victòria del PSC en les eleccions del 12 de maig i l'acord d'investidura amb ERC i els comuns per fer president Illa canvien aquesta dinàmica en el cas català. No s'espera, en canvi, que el cap de l'executiu basc, Imanol Pradales, sigui dissabte a Madrid.

Abans de Montilla, que va participar en les edicions de 2007 i 2010, Pasqual Maragall es va convertir el 2004 en el primer president de la Generalitat en assistir a la desfilada militar, tot i les crítiques dels seus dos socis de govern, ERC i ICV. Jordi Pujol no va assistir mai a la desfilada, però sí a la recepció dels reis d'Espanya. Salvador Illa participarà en tots els actes institucionals que s'organitzen a Madrid pel 12-O.

El president de la Generalitat ja va ser al Palau de la Zarzuela fa un mes per reunir-se amb el rei Felip VI. Era la primera vegada des de feia gairebé deu anys que un cap de l'executiu català es veia amb el monarca. En aquest cas, però, l'últim president que ho va fer no va ser José Montilla, sinó Artur Mas l'any 2015 en el marc d'una ronda de trobades amb presidents autonòmics després de la consulta del 9-N. En tot cas, en ple Procés cap més president de la Generalitat va tornar a trepitjar el Palau de la Zarzuela i la visita de Salvador Illa a Felip VI -que van mantenir una reunió de dues hores- va certificar el canvi d'etapa a Catalunya.

Xiulets a Sánchez cada 12-O

En els últims anys, Pedro Sánchez i els ministres del govern espanyol han estat rebuts amb xiulets durant la desfilada militar del 12-O. Les persones que s'han aplegat al passeig de la Castellana de Madrid han convertit el dia de la Hispanitat en un acte de protesta en contra de l'executiu estatal i les seves negociacions amb l'independentisme. Després dels indults, la derogació del delicte de sedició i la llei d'amnistia, la reforma del finançament català centra ara l'agenda política tant catalana com espanyola amb el rebuig de la dreta espanyola al model pactat entre els socialistes i ERC. Caldrà veure si aquest 12-O els xiulets es repeteixen.

stats