El president de la Generalitat torna a la Zarzuela i Felip VI ho celebra: "Que bé. No és habitual"
Illa proclama que "Catalunya ha tornat per implicar-se en la construcció d'Espanya"
MadridSalvador Illa ha certificat aquest dimecres el canvi d'etapa a la Generalitat reunint-se amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Després d'una dècada de tensions entre els executius independentistes i la Corona, un president català ha tornat a posar els peus a la seu de la casa reial. Felip VI no ha amagat la satisfacció. "Que bé", ha celebrat el monarca quan ha rebut Illa davant de les càmeres, i ha afegit que "no és habitual". Feia nou anys que no es produïa aquesta imatge. L'últim a acudir a la Zarzuela va ser Artur Mas el 2015, en el marc d'una ronda amb presidents autonòmics. Des d'aleshores, i ja en ple Procés, ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra ni Pere Aragonès es van deixar veure a la seu de la monarquia a Madrid. Illa ha reivindicat que amb el seu gest s'imposa la "normalitat institucional" i es tornen a teixir ponts entre les institucions de l'Estat.
"Catalunya ha tornat", ha proclamat hores després encara a Madrid en la celebració de la Diada a la capital espanyola. Amb la seva visita, la primera que fa fora de Catalunya després de ser investit, Illa ha evidenciat la sintonia amb el govern espanyol. A l'acte als jardins de la Delegació de la Generalitat a Madrid hi han acudit sis ministres del PSOE, entre els quals la vicepresidenta primera i número dos dels socialistes, María Jesús Montero. També hi eren Ángel Víctor Torres, Jordi Hereu, Elma Saiz, Margarita Robles i Luis Planas. Prèviament Illa també s'ha vist amb el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun. "Catalunya ha vingut a implicar-se en la construcció d'Espanya en favor de tots", ha insistit el president de la Generalitat, en plena polèmica pel finançament singular.
En un discurs fet combinant el castellà i el català, Illa ha defensat que tant Catalunya com Espanya "han avançat més quan han compartit esperances i optimisme". "Res és políticament possible des de la soledat. Tot pot assolir-se des de la unió", ha afirmat. Lluny de la confrontació amb Isabel Díaz Ayuso, que s'ha erigit en l'antítesi de les polítiques socialistes, Illa ha apel·lat a la col·laboració entre Catalunya i Madrid. "Compartim molt", ha dit, i ha recordat la seva etapa com a ministre de Sanitat durant la pandèmia. Més enllà de Madrid, Illa ha expressat la voluntat de "recórrer Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular". "Volem escoltar i ser escoltats", ha assegurat.
Dues hores amb Felip VI
En la salutació aquest dimarts al matí amb el rei s'ha vist un Illa somrient, i ha dit que estava "molt content" de ser a la Zarzuela. Després de l'encaixada de mans protocol·lària enmig d'una gran expectació mediàtica, el president i el rei s'han retirat al despatx de Felip VI, on han estat gairebé dues hores reunits. "Ha anat molt bé, teníem moltes coses a dir-nos", ha relatat a l'arribada a l'acte de la Diada. "El respecte entre institucions sempre serà un dels principis fonamentals de l'acció política d'aquest Govern", havia defensat prèviament Illa en un missatge a X. En el discurs d'aquest dimecres a la tarda, el president del Govern ha insistit que cal promoure "relacions estables i lleials" entre institucions. "Soc dels que pensen que cal bastir ponts a favor de l'interès general", ha dit.
Diferent va ser el to de l'última trobada de Mas amb el rei el 2015, ja després de la consulta del 9-N. "Vinc en to de pau", va dir llavors Mas; justament acabava de pactar la llista independentista de Junts pel Sí. Ahir la portaveu Paneque va defensar la trobada en un context molt diferent: “És la millor manera de fer avançar Catalunya. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que la millor manera per avançar en els objectius marcats és tenir una bona relació institucional i relacionar-se de manera institucional”. La visita, en canvi, no ha agradat a les formacions independentistes. "Catalunya no té rei", ha dit ERC a X.
La presència d'Illa a l'acte institucional de la Diada a Madrid, on també ha intervingut la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, també ha deixat una imatge força inèdita, que no es veia des del 2011, també amb Mas. Només el president de Convergència i el socialista José Montilla els anys 2008 i 2009 han presidit prèviament la celebració de la Diada a Madrid. "La Diada és una invitació a sumar, a compartir, a conviure, i així ho volem transmetre", ha afirmat Illa. A l'acte hi ha hagut una tímida representació d'ERC i Junts, amb el diputat republicà al Congrés Francesc-Marc Álvaro i el portaveu juntaire al Senat, Eduard Pujol, que ha contrastat amb la gran presència de càrrecs socialistes.
Sense reunió amb Pedro Sánchez?
El que no s'ha produït, tot i la presència d'Illa a Madrid, és una reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Paneque va dir ahir que "s'estan tancant les agendes i només s’ha de trobar el dia". "La relació és fluida", va assegurar. De fet, Sánchez començarà divendres la ronda amb els presidents autonòmics i, tot i que va dir que ho faria per ordre de l'aprovació dels Estatuts, començarà per Imanol Pradales (Euskadi) i seguirà per Juan Manuel Moreno (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia). Illa i Sánchez, però, coincidiran diumenge a la Festa de la Rosa que organitza aquest diumenge el PSC a Gavà.