La nova legislatura catalana

El president de la Generalitat torna a la Zarzuela: Illa es reuneix amb Felip VI

El Govern considera el gest un missatge de "normalitat institucional"

ARA
2 min
Felip VI amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, al Palau de la Zarzuela

BarcelonaAquest dimecres el president de la Generalitat, Salvador Illa, és a Madrid per celebrar els actes de la diada nacional de l'Onze de Setembre, però abans ha fet una parada: la Zarzuela. A les onze del matí Salvador Illa s'ha trobat amb el rei Felip VI. Una trobada que significa que, nou anys després, el president de la Generalitat ha tornat a posar els peus a la seu de la casa reial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del Govern, la seva portaveu, Sílvia Paneque, va defensar ahir que es tracta d'un gest que envia un missatge de "normalitat institucional". El darrer cap de l'executiu català que va visitar la Zarzuela va ser Artur Mas l'any 2015, en el marc d'una ronda amb presidents autonòmics. "Vinc en to de pau", va dir llavors Mas; justament acabava de pactar la llista independentista de Junts pel Sí. Ahir la portaveu Paneque va defensar la trobada en un context molt diferent: “És la millor manera de fer avançar Catalunya. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que la millor manera per avançar en els objectius marcats és tenir una bona relació institucional i relacionar-se de manera institucional”.

Salvador Illa protagonitza la trobada amb el rei a porta tancada (no es preveuen compareixences) i a la tarda serà als Jardinets de Blanquerna, a la delegació de la Generalitat a Madrid, on celebrarà la Diada. El president encapçalarà l'acte institucional i també hi seran presents el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín.

Sense reunió amb Pedro Sánchez?

El que no es preveu ara per ara, tot i la presència de Salvador Illa a Madrid, és que es reuneixi amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Paneque va dir ahir que "s'estan tancant les agendes i només s’ha de trobar el dia”. "La relació és fluida", va assegurar. De fet, Sánchez començarà divendres la ronda amb els presidents autonòmics i, tot i que va dir que ho faria per ordre de l'aprovació dels Estatuts, començarà per Imanol Pradales (Euskadi) i seguirà per Juan Manuel Moreno (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia).

stats