La nova legislatura catalana

El president de la Generalitat torna a la Zarzuela i Felip VI ho celebra: "Que bé. No és habitual"

Illa proclama que "Catalunya ha tornat per implicar-se en la construcció d'Espanya"

MadridSalvador Illa ha certificat aquest dimecres el canvi d'etapa a la Generalitat reunint-se amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Després d'una dècada de tensions entre els executius independentistes i la Corona, un president català ha tornat a posar els peus a la seu de la casa reial. Felip VI no ha amagat la satisfacció. "Que bé", ha celebrat el monarca quan ha rebut Illa davant de les càmeres, i ha afegit que "no és habitual". Feia nou anys que no es produïa aquesta imatge. L'últim a acudir a la Zarzuela va ser Artur Mas el 2015, en el marc d'una ronda amb presidents autonòmics. Des d'aleshores, i ja en ple Procés, ni Carles Puigdemont, ni Quim Torra ni Pere Aragonès es van deixar veure a la seu de la monarquia a Madrid. Illa ha reivindicat que amb el seu gest s'imposa la "normalitat institucional" i es tornen a teixir ponts entre les institucions de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya ha tornat", ha proclamat hores després encara a Madrid en la celebració de la Diada a la capital espanyola. Amb la seva visita, la primera que fa fora de Catalunya després de ser investit, Illa ha evidenciat la sintonia amb el govern espanyol. A l'acte als jardins de la Delegació de la Generalitat a Madrid hi han acudit sis ministres del PSOE, entre els quals la vicepresidenta primera i número dos dels socialistes, María Jesús Montero. També hi eren Ángel Víctor Torres, Jordi Hereu, Elma Saiz, Margarita Robles i Luis Planas. Prèviament Illa també s'ha vist amb el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun. "Catalunya ha vingut a implicar-se en la construcció d'Espanya en favor de tots", ha insistit el president de la Generalitat, en plena polèmica pel finançament singular.

Cargando
No hay anuncios

En un discurs fet combinant el castellà i el català, Illa ha defensat que tant Catalunya com Espanya "han avançat més quan han compartit esperances i optimisme". "Res és políticament possible des de la soledat. Tot pot assolir-se des de la unió", ha afirmat. Lluny de la confrontació amb Isabel Díaz Ayuso, que s'ha erigit en l'antítesi de les polítiques socialistes, Illa ha apel·lat a la col·laboració entre Catalunya i Madrid. "Compartim molt", ha dit, i ha recordat la seva etapa com a ministre de Sanitat durant la pandèmia. Més enllà de Madrid, Illa ha expressat la voluntat de "recórrer Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular". "Volem escoltar i ser escoltats", ha assegurat.

Dues hores amb Felip VI

En la salutació aquest dimarts al matí amb el rei s'ha vist un Illa somrient, i ha dit que estava "molt content" de ser a la Zarzuela. Després de l'encaixada de mans protocol·lària enmig d'una gran expectació mediàtica, el president i el rei s'han retirat al despatx de Felip VI, on han estat gairebé dues hores reunits. "Ha anat molt bé, teníem moltes coses a dir-nos", ha relatat a l'arribada a l'acte de la Diada. "El respecte entre institucions sempre serà un dels principis fonamentals de l'acció política d'aquest Govern", havia defensat prèviament Illa en un missatge a X. En el discurs d'aquest dimecres a la tarda, el president del Govern ha insistit que cal promoure "relacions estables i lleials" entre institucions. "Soc dels que pensen que cal bastir ponts a favor de l'interès general", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Diferent va ser el to de l'última trobada de Mas amb el rei el 2015, ja després de la consulta del 9-N. "Vinc en to de pau", va dir llavors Mas; justament acabava de pactar la llista independentista de Junts pel Sí. Ahir la portaveu Paneque va defensar la trobada en un context molt diferent: “És la millor manera de fer avançar Catalunya. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que la millor manera per avançar en els objectius marcats és tenir una bona relació institucional i relacionar-se de manera institucional”. La visita, en canvi, no ha agradat a les formacions independentistes. "Catalunya no té rei", ha dit ERC a X.

Cargando
No hay anuncios

La presència d'Illa a l'acte institucional de la Diada a Madrid, on també ha intervingut la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, també ha deixat una imatge força inèdita, que no es veia des del 2011, també amb Mas. Només el president de Convergència i el socialista José Montilla els anys 2008 i 2009 han presidit prèviament la celebració de la Diada a Madrid. "La Diada és una invitació a sumar, a compartir, a conviure, i així ho volem transmetre", ha afirmat Illa. A l'acte hi ha hagut una tímida representació d'ERC i Junts, amb el diputat republicà al Congrés Francesc-Marc Álvaro i el portaveu juntaire al Senat, Eduard Pujol, que ha contrastat amb la gran presència de càrrecs socialistes.

Cargando
No hay anuncios

Sense reunió amb Pedro Sánchez?

El que no s'ha produït, tot i la presència d'Illa a Madrid, és una reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Paneque va dir ahir que "s'estan tancant les agendes i només s’ha de trobar el dia". "La relació és fluida", va assegurar. De fet, Sánchez començarà divendres la ronda amb els presidents autonòmics i, tot i que va dir que ho faria per ordre de l'aprovació dels Estatuts, començarà per Imanol Pradales (Euskadi) i seguirà per Juan Manuel Moreno (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia). Illa i Sánchez, però, coincidiran diumenge a la Festa de la Rosa que organitza aquest diumenge el PSC a Gavà.