La nova legislatura catalana

El president de la Generalitat torna a la Zarzuela i Felip VI ho celebra: "Que bé. No és habitual"

Un Illa somrient es mostra "molt content" de ser a la seu de la casa reial

MadridUn Salvador Illa somrient s'ha reunit aquest dimecres amb el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. La trobada ha significat que, nou anys després, el president de la Generalitat ha tornat a posar els peus a la seu de la casa reial. "Que bé", ha celebrat el monarca quan ha rebut Illa davant de les càmeres, afegint que "no és habitual". Des de 2015, quan hi va anar Artur Mas, que no hi acudia cap president català. Van rebutjar reunir-s'hi tant Pere Aragonès com Quim Torra i Carles Puigdemont. En la salutació, s'ha vist sintonia entre ambdós i Illa ha expressat sentir-se "molt content" de ser a la Zarzuela. Després de l'encaixada de mans protocol·lària en mig d'una gran expectació mediàtica, el president del Govern i el rei s'han retirat al despatx de Felip VI.

Cargando
No hay anuncios

La reunió, celebrada amb motiu del recent nomenament d'Illa, ha durat gairebé dues hores i el president de la Generalitat la valora "molt positivament", segons han explicat fonts del Govern en acabar. "El respecte entre institucions sempre serà un dels principis fonamentals de l'acció política d'aquest Govern", ha afegit Illa en un missatge a X, sobre una trobada que el cap de l'executiu del PSC emmarca en la "normalitat institucional". La seva portaveu, Sílvia Paneque, ja va defensar ahir que es tracta d'un gest que envia aquest missatge després d'una dècada d'executius independentistes amb una tensa relació amb la Corona.

Cargando
No hay anuncios

El darrer cap de l'executiu català que va visitar la Zarzuela va ser Mas l'any 2015, en el marc d'una ronda amb presidents autonòmics. "Vinc en to de pau", va dir llavors Mas; justament acabava de pactar la llista independentista de Junts pel Sí. Ahir la portaveu Paneque va defensar la trobada en un context molt diferent: “És la millor manera de fer avançar Catalunya. Qualsevol persona que tingui una responsabilitat sap que la millor manera per avançar en els objectius marcats és tenir una bona relació institucional i relacionar-se de manera institucional”.

Aquest dimecres a la tarda Illa serà als Jardinets de Blanquerna, a la delegació de la Generalitat a Madrid, per celebrar la Diada. El president encapçalarà l'acte institucional i també hi seran presents el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín. La decisió d'Illa d'acudir-hi deixarà també una imatge poc habitual, que no es veia des de 2011, també amb Mas. Només el president de Convergència i el socialista José Montilla els anys 2008 i 2009 han presidit prèviament la celebració de la Diada a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Sense reunió amb Pedro Sánchez?

El que no es preveu ara per ara, tot i la presència de Salvador Illa a Madrid, és que es reuneixi amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Paneque va dir ahir que "s'estan tancant les agendes i només s’ha de trobar el dia”. "La relació és fluida", va assegurar. De fet, Sánchez començarà divendres la ronda amb els presidents autonòmics i, tot i que va dir que ho faria per ordre de l'aprovació dels Estatuts, començarà per Imanol Pradales (Euskadi) i seguirà per Juan Manuel Moreno (Andalusia) i Alfonso Rueda (Galícia). Illa i Sánchez, però, coincidiran diumenge a la Festa de la Rosa que organitza aquest diumenge el PSC a Gavà.