Política19/12/2019

L'Eurocambra ja es prepara per rebre Puigdemont i Comín

Sassoli ha ordenat que s'aixequi el veto lligat a l'euroordre que els impedia entrar com a visitants

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

LuxemburgL'Eurocambra ja es prepara per rebre Carles Puigdemont i Toni Comín després de la contundent sentència del tribunal de Luxemburg que afirma que els eurodiputats ho són des del moment de la proclamació dels resultats electorals. El president del Parlament Europeu, David Maria Sassoli, ha entrat aquest dijous 25 minuts tard a la sessió plenària de l'Eurocambra a Estrasburg perquè ha decidit respondre immediatament a la decisió del TJUE. I, de fet, a mitja tarda els ha aixecat el veto vinculat a la tercera euroordre que els impedia entrar com a visitants al Parlament Europeu, segons confirmen fonts parlamentàries i malgrat que l'euroordre encara no s'hagi suspès. Això no vol dir que ja els reconegui com a eurodiputats però és un gest vist el que diu la sentència i tot indica que aquest mateix divendres es començaran a tramitar les seves acreditacions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sassoli ha qualificat la decisió del Tribunal de Luxemburg de "molt important" per a l'Eurocambra i ha demanat a les "autoritats espanyoles competents" que la facin complir perquè, com diu el TJUE, ha de ser el Suprem qui faci el pròxim pas. Però la clau de tot plegat és que ha demanat als serveis jurídics de la cambra que avaluïn com més aviat millor el pròxim pas amb Puigdemont i Comín. Fonts parlamentàries ja avisaven que els serveis jurídics estaven llestos per a qualsevol escenari i, de fet, tant Comín com Puigdemont han donat per fet que si haguessin pogut aquesta mateixa tarda haguessin acudit al Parlament Europeu a recollir les seves credencials. "Veurem demà què passa", ha insinuat Puigdemont deixant entreveure que aquest divendres acudiran a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les com a mínim per esclarir com s'han d'acreditar. L'Eurocambra previsiblement notificarà aleshores la decisió dels seus serveis jurídics.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir present que els dos eurodiputats electes per JxCat tenen diversos recursos presentats que reclamen al Parlament Europeu que els deixi prendre possessió del càrrec i que protegeixi la seva immunitat. Des de la defensa dels exiliats, a més, s'han afanyat a remetre a l'Europarlament la decisió del TJUE d'aquest dijous. En aquest sentit, però, Puigdemont ha elogiat el discurs de Sassoli, qui considera que ha "donat una lliçó" i al mateix temps ha carregat contra l'anterior president, el popular Antonio Tajani, contra qui ja han avisat que podrien emprendre més accions jurídiques per haver actuat "de mala fe": "Cal assumir responsabilitats i si cal a nivell judicial".

Sassoli ha fet el discurs en referència a la sentència del TJUE només d'entrar al ple i ho ha fe tamb contundència sense deixar opció a rèplica, sabedor que des del grup dels Verds / ALE volien demanar intervenir al respecte. ERC forma part del grup dels Verds i també és el grup on Puigdemont i Comín van sol·licitar inscriure's. L'eurodiputada Diana Riba va anuciar fa una setmana que els obrien les portes del grup malgrat que la petició l'havien feta fa sis mesos. Puigdemont els ha retret que hagin trigat mig any a respondre i ha explicat que encara no han obtingut cap resposta. Els eurodiputats electes de JxCat també havien demanat entrar al grup de l'Esquerra Unitària (on hi ha Podem) però com a segona opció ja que és un grup on diverses formacions polítiques els han donat suport.

Cargando
No hay anuncios
La Comissió Europea "en pren nota"

Qui no ha sigut tan contundent és la Comissió Europea. Quan li han preguntat per la qüestió a un portaveu de l'executiu comunitari, s'ha limitat a afirmar que "en prenen nota" i també ha instat el Tribunal Suprem i l'Eurocambra a actuar, com ja deixa clar el Tribunal de Luxemburg. Cal recordar que tant els serveis jurídics de la Comissió Europea com els de l'Eurocambra van defensar la posició contrària a la sentència final durant el procés judicial a Luxemburg. Quan li han preguntat per si això els feia replantejar el posicionament de Brussel·les respecte a l'afer català (considerat un afer intern), el mateix portaveu ha desvinculat les dues coses i ha aclarit que la Comissió Europea no ha canviat d'opinió.