Política04/12/2019

El president de l'Eurocambra defensa una llei electoral europea que eviti casos com el de Junqueras i Puigdemont

Creu que si els eurodiputats fossin escollits sota la mateixa norma la cambra seria més representativa

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesEl president del Parlament Europeu, David Sassoli, creu que una llei electoral europea hauria pogut evitar casos com el d'Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, que per ara no han pogut accedir a l'escó d'eurodiputats perquè no han complert els requisits de la llei electoral espanyola, cosa que ha obert una batalla als tribunals europeus. L'Eurocambra no va permetre a cap dels tres eurodiputats electes accedir a l'escó perquè les autoritats espanyoles no els van incloure al llistat oficial de membres del Parlament Europeu. Segons Sassoli, la cambra europea va aplicar la legislació existent i aquesta està a l'espera del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del 19 de desembre sobre l'abast de la immunitat parlamentària de Junqueras per actuar.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"A Europa no tenim una llei europea electoral, seria meravellós si la tinguéssim en un futur, perquè els membres que s'asseuen al Parlament siguin escollits d'acord amb les mateixes normes. Seria fantàstic, seria un exercici democràtic que permetria que les nostres institucions fossin més representatives del que són ara, treballem-hi", ha explicat Sassoli al Comitè de les Regions en resposta a una pregunta del senador dels nacionalistes flamencs de la N-VA, Karl Vanlouwe. Sassoli ha assegurat que la conferència que ha de debatre sobre el futur de la democràcia a la Unió Europea és un bon escenari per debatre i "posar-se a treballar" sobre aquesta llei comuna.

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, Sassoli ha reconegut que si el Parlament Europeu es regís per una llei electoral comuna seria més representatiu i democràtic i, per tant, serviria per evitar casos com el dels eurodiputats catalans independentistes, en què la seva situació s'ha hagut de traslladar als tribunals. De fet, l'advocat general de la Unió Europea (pas previ a la sentència definitiva del 19 de desembre) es va pronunciar en la línia de la defensa de Junqueras ara fa unes setmanes i va defensar que el dirigent d'ERC és eurodiputat des del moment en què es proclamen els resultats de les eleccions, perquè són els vots dels ciutadans els que atorguen a algú la condició d'europarlamentari i no el fet de complir requisits legislatius com ara el jurament de la Constitució espanyola. En aquest sentit, fonts de l'Eurocambra admetien que si el TJUE es pronuncia en aquesta línia es donarà més competències al Parlament Europeu per decidir.

L'Eurocambra fins ara s'ha mantingut al marge de la qüestió i fonts de la institució reiteren que les conclusions de l'advocat general no són vinculants. Tot i això, Puigdemont i Comín ja van enviar una altra carta a Sassoli demanant que els deixi ocupar el seu escó (que no és el mateix que tenir immunitat) basant-se en les conclusions de l'advocat general de la UE sobre Junqueras. Davant aquesta petició, Sassoli va assegurar que quan hi hagi una sentència ferma del TJUE està disposat a rectificar si així ho exigeix la justícia.