Política 30/10/2019

Els comuns es presenten com els únics garants de "la plurinacionalitat i el federalisme" després del gir del PSOE

"Si vols solucions, vota solucions", el lema de campanya d'En Comú Podem per al 10 de novembre

Mireia Esteve
2 min
Els comuns es presenten com els únics garants de la "plurinacionalitat i el federalisme" després del gir del PSOE

BarcelonaA menys de 24 hores perquè comenci la campanya electoral, els comuns es presenten com els únics garants "del federalisme i la plurinacionalitat" després del gir del PSOE. En l'esborrany del programa socialista que es va filtrar aquest dimarts s'havien esborrat la millora de l'autogovern i la construcció d'un estat federal. Però aquest dimecres el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que el text estava inacabat i que, finalment, incorporaria la Declaració de Granada (en què es defensa el model federal) i la de Barcelona (que planteja una reforma constitucional i reconeix la plurinacionalitat de l'Estat). "No és creïble [...]. El federalisme i la plurinacionalitat s'han desdibuixat dels valors fonamentals del PSOE", ha criticat Asens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Asens creu que el projecte d'En Comú Podem és el que defensa millor la "plurinacionalitat" de l'estat espanyol. Tot i que en el seu ideari no ho expliciten –en una nova mostra de l'equilibri intern que han de fer els comuns per respectar totes les sensibilitats de l'espai–, Asens ha assegurat que un model "federal i confederal" de l'Estat és el que porten a "l'ADN". De fet, ho exposen en el seu programa electoral del 28 d'abril.

"Ens hi sentim còmodes i forma part del nostre espai polític", ha assegurat. "Si no reconeixem la plurinacionalitat i la riquesa nacional de tots els pobles, estarem retrocedint en termes de solució democràtica a Catalunya", ha defensat Asens. Els comuns opten per reconèixer la plurinacionalitat de l'Estat com una manera de reconèixer la "singularitat" de Catalunya i, per tant, el seu dret a decidir.

"Si vols solucions, vota solucions"

El candidat dels comuns al 10 de novembre ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa conjunta amb la número dos de la llista, Aina Vidal, en què han presentat el lema de campanya: "Si vols solucions, vota solucions". "Cal apostar per les solucions, el diàleg i l'empatia. Hem d'inaugurar un nou temps per superar la política de trinxeres i tacticisme compulsiu", ha defensat Asens. Per a Vidal, el lema és "senzill, clar i contundent" per demostrar la voluntat dels comuns d'arribar a una solució al conflicte català, però també als problemes socials.

Els comuns engegaran la campanya amb una "festa familiar de castanyada" que tenen previst celebrar a la Nau Bostik de Barcelona. Durant els gairebé deu dies de cursa electoral, la líder de Catalunya en Comú i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, participarà almenys en quatre actes de campanya i el líder de Podem, Pablo Iglesias, serà a Barcelona el dimecres 6 de novembre. Aquest cap de setmana també hi serà la portaveu d'Unides Podem, Irene Montero, que participarà en un acte amb Ada Colau i la candidata dels comuns al Senat, Rosa Lluch. En Comú Podem tancarà la campanya amb un acte a Blanes. La voluntat dels comuns és recuperar l'escó de Girona que van perdre en les eleccions del 28 d'abril.

El pressupost dels comuns per a la campanya és de 170.000 euros per a despeses ordinàries i de 235.000 euros per a despeses d'enviaments.

stats