Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

La presència d’Aliança Catalana enrareix els primers actes de la Diada

L'ANC aclareix que l'extrema dreta "no és benvinguda" a la mobilització de l'Onze de Setembre

BarcelonaLa presència de la formació d’extrema dreta islamòfoba Aliança Catalana està enrarint els primers actes de la Diada. Quan la líder del partit, Sílvia Orriols, ha intentat fer un discurs a l’ofrena floral al Fossar de les Moreres d’aquest dimarts s’han viscut escenes de tensió amb manifestants que han interromput l’acte, la qual cosa ha requerit la intervenció dels Mossos d’Esquadra.

Militants antifeixistes interrompen l'acte d'AC al fossar.

This browser does not support the video element.

Mig centenar d’activistes antifeixistes han entrat a la plaça del Fossar pel carrer Malcuinat amb bengales i pots de pintura en pols, però han estat ràpidament aturats per una quarantena d’agents antiavalots de la policia catalana. Enmig de l’intercanvi de crits i consignes entre els manifestants i els simpatitzants d’Aliança Catalana, Orriols ha intentat pronunciar el discurs que havia preparat i ha abandonat ràpidament la plaça. Abans que intervingués l’alcaldessa de Ripoll i diputada, el cap de llista per Barcelona a les eleccions del 12-M, Lluís Areny, ha volgut desmentir que el seu partit sigui d’extrema dreta i radical. Ara bé, ha expressat missatges xenòfobs i falsedats com que "el 90% dels nadons nascuts" a Catalunya "no són fills de catalans" i ha assegurat que Catalunya pateix un "desplaçament".

Cargando
No hay anuncios

Al llarg del vespre i al voltant de mitjanit s’espera que representants dels partits independentistes també facin cap a l’ofrena al Fossar de les Moreres, que els últims anys ha estat testimoni de la divisió del moviment. Ja el 2019 el Govern de Quim Torra va rebre crits de "traïdors", un assenyalament a la classe política que s’ha convertit en una tònica els últims anys, especialment contra els representants d’Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

L'ANC aclareix que AC "no és benvinguda"

L'Assemblea Nacional Catalana ha aclarit aquest dimarts que l'extrema dreta d'Aliança Catalana "no és benvinguda" a la manifestació independentista de la Diada. Ho ha fet després que el seu president, Lluís Llach, hagi dit a Rac 1 que "tot independentista hi és benvingut" per molt que el partit de Sílvia Orriols no li agradi. En un comunicat posterior, l'ANC s'ha explicat remarcant que, malgrat que ells "mai" han demanat "el carnet de ningú", rebutgen la formació perquè té posicions "que l’homologuen a partits identitaris d’extrema dreta d’altres països". "Per aquest motiu no és benvinguda a una manifestació com la d'aquest 11-S", han declarat. ERC ha condemnat la presència de la formació que lidera Sílvia Orriols, i representants de la CUP també s’han mostrat en contra de les primeres paraules de Llach.