La maniobra de Moncloa per minimitzar el cas de Begoña Gómez
L'Audiència de Madrid va avalar que el jutge Peinado continuï la investigació, però el govern espanyol s'escuda en què l'acota
MadridJuan Carlos Peinado s'ha convertit en l'antagonista de Pedro Sánchez per la investigació que va obrir el 16 d'abril contra la seva dona, Begoña Gómez, per tràfic d'influències i corrupció en els negocis. El seu executiu fa mesos que va abandonar la prudència que guia habitualment els pronunciaments del govern espanyol sobre les decisions del poder judicial i va passar a l'atac contra el titular del jutjat d'instrucció 41 de Madrid. Malgrat que l'Audiència de Madrid va avalar aquest dilluns que continuï la investigació contra Gómez, la Moncloa s'aferra al fet que hi posa límits per treure'n ferro. Ara bé, l'executiu ho ha fet tergiversant la interlocutòria dels tres magistrats que donen llum verda a la part principal de la investigació de Peinado. Segons el govern espanyol en realitat el que fa és pronosticar l'arxivament d'una causa "prospectiva" quan la resolució assegura que hi ha motius que justifiquen investigar.
Per què es qüestiona Peinado?
A parer de l'executiu de Sánchez, no hi ha cas i el magistrat s'ha entestat a perseguir la dona del president espanyol per motius polítics cometent fins i tot irregularitats processals, com haver forçat la declaració presencial de Sánchez com a testimoni al Palau de la Moncloa. "Fa sis mesos que pedala en el no-res", va defensar fa una setmana la portaveu, Pilar Alegría, per enèsima vegada en la roda de premsa posterior al consell de ministres. S'ha refermat aquest dimarts. Un dels arguments per qüestionar la investigació és el seu origen. S'inicia a partir d'una denúncia de Manos Limpias que, segons va admetre el mateix sindicat d'extrema dreta, estava basada en notícies que podien ser falses. A aquesta organització li va seguir els passos l'associació Hazte Oír, amb una altra querella, que es va sumar a l'anterior. Peinado, a més, ha admès com a acusacions populars altres partits i entitats vinculats a l'extrema dreta, com és Vox, a qui va permetre també entrar a la Moncloa per interrogar Sánchez. Un motiu més per atribuir-li aquest caràcter ideològic a la investigació.
Què pot continuar investigant i què es descarta?
L'Audiència de Madrid, però, va donar llum verda aquest dilluns a Peinado per mantenir la investigació. Ho va fer tot i aquestes queixes i malgrat els arguments de la defensa de Gómez, que va reclamar l'arxivament de la causa, pel fet que la considera "prospectiva": és a dir, iniciada sense sospites fonamentades per tractar d'incriminar algú sense raons de pes, un extrem que els tres magistrats que signen la interlocutòria neguen. A aquesta queixa es va sumar la Fiscalia, que va reclamar acotar la investigació perquè la veia una "causa general". L'Audiència Provincial ha estimat parcialment les seves peticions i, com ja va fer a finals de maig, ha tornat a recordar al magistrat instructor que ha d'excloure una línia d'investigació.
Es tracta de la part relacionada amb Globalia. La dona de Sánchez va ser des de l'estiu del 2018 fins al del 2022 la directora de l'Africa Center, un centre de nova creació de la universitat privada IE (Instituto de Empresa) que va néixer amb l'objectiu d'impulsar projectes al continent africà. Com a directora de l'organisme, Gómez es va reunir diversos cops entre el 2019 i el 2020 amb l'aleshores conseller delegat del grup turístic Globalia, Javier Hidalgo. Pocs mesos després, l'aerolínia Air Europa, propietat de Globalia, va ser rescatada amb 475 milions d'euros de fons públics. L'Audiència de Madrid ja va descartar una vinculació entre el rescat i els contactes de Gómez.
Ara bé, la interlocutòria de l'Audiència Provincial defensa que sí que hi ha motius per investigar tot el que es deriva "de la relació entre la investigada i l'empresari Juan Carlos Barrabés", també investigat per haver estat beneficiari de contractacions públiques i ser alhora col·laborador de Gómez en una càtedra de la Universitat Complutense de Madrid. Encara que la Fiscalia Europea es va quedar la investigació de tres lots licitats per l'entitat pública Red.es per la possible implicació de fons europeus, l'Audiència de Madrid nega que això hagi deixat la investigació sense contingut. La interlocutòria cita un informe de la Guàrdia Civil de mitjans de maig que localitza 99 expedients de contractació pública del grup d'empreses de Barrabés amb un import de gairebé 25 milions d'euros, la majoria a l'empresa Innova Next "sense que estiguessin totes elles finançades per fons europeus a través de Red.es".
Hi ha indicis?
En l'informe de l'UCO, l'Audiència de Madrid veu "dades objectives en les quals es constatava la intervenció personal de la denunciada en suport de les empreses de Barrabés i que justifiquen la investigació" i una "cridanera variació, quantitativa i qualitativa, que experimenta la relació de les empreses del grup Barrabés amb l'administració pública en proximitat temporal amb l'obtenció de la càtedra i enlairament dels màsters" a la UCM. Encara que la defensa de Gómez esgrimeix que la Guàrdia Civil no va detectar irregularitats en el procediment d'adjudicació, l'Audiència Provincial sosté que cal investigar igualment perquè "la perfecta adjudicació de les licitacions no impediria la comissió prèvia d'un delicte de tràfic d'influències".
Alegría ha replicat que el que fa l'Audiència de Madrid és "validar" els informes de l'UCO que "diuen clarament que no hi ha cap irregularitat" obviant que els tres magistrats extreuen d'aquests documents que no es pot descartar que s'hagi comès un delicte. A parer de la portaveu del govern espanyol, la interlocutòria veu "prospectiva" la investigació (quan no ho diu) i considera que després de la decisió d'acotar-la, "s'aproxima clarament l'arxivament de la causa".
El vincle amb la Complutense
Les presumptes irregularitats relacionades amb la Complutense s'estenen amb noves querelles, com la que té actualment Peinado sobre la taula que acusa Gómez d'apropiació indeguda d'un programari de la universitat. L'Audiència de Madrid deixa a les seves mans la possibilitat d'ampliar aquesta branca. De moment, Gómez haurà de donar explicacions sobre la seva relació amb la UCM en una comissió d'investigació a l'Assemblea de Madrid, en la qual el PP d'Isabel Díaz Ayuso ha decidit citar-la en la primera sessió i ha vist com la universitat li ha cancel·lat l'únic màster que li quedava de forma "unilateral", segons ha denunciat ella mateixa a LinkedIn.