Política11/06/2019

La Fiscalia rebutja la petició d’Oriol Junqueras de recollir l’acta d’eurodiputat davant la Junta Electoral Central

El ministeri públic admet que suposaria una interrupció del procés judicial

N.o.
i N.o.

BarcelonaDesprés de posicionar-se a favor de l’assistència de Joaquim Forn el dia 15 de juny a l’Ajuntament de Barcelona prendre possessió com a regidor electe, la Fiscalia va rebutjar la petició d’Oriol Junqueras per fer el mateix amb l’acta d’eurodiputat davant la Junta Electoral Central, a Madrid. Aquest posicionament, excepcional tenint en compte que els diputats electes al Congrés sí que van poder assistir-hi, pot deixar fora de la cambra europea Oriol Junqueras si el Tribunal Suprem assumeix el criteri del ministeri públic. És a dir, situaria el líder d’ERC en el mateix cas que els exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín. Electes, però no eurodiputats.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, l’Estat i també el Parlament Europeu han condicionat el fet de ser membres de ple dret de la cambra al jurament o promesa de la Constitució de manera presencial davant la JEC. Els que ho facin, tal com ja va publicar l’ARA, seran remesos a les institucions europees en la llista definitiva d’eurodiputats espanyols, que tramet aquest mateix organisme electoral. Només aquests, han explicitat fonts de la JEC, seran reconeguts per Espanya com a diputats de ple dret al Parlament Europeu. La llista definitiva exclouria els exiliats, que no tornaran a Espanya perquè serien detinguts a la frontera, i també Junqueras, si el Suprem confirma el criteri de la Fiscalia. Des de l’Eurocambra insisteixen que no tenen competències sobre qui acaba sent membre del Parlament, sinó que això depèn del que comuniquen els estats membres. Tanmateix, aquesta tesi és rebutjada per l’equip jurídic de Puigdemont, que considera que qui tindrà l’última paraula sobre això no serà l’estat espanyol, sinó el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg. A aquest tribunal, a diferència d’Estrasburg, al qual només s’arriba un cop esgotades les vies internes d’un estat, un ciutadà hi pot acudir si una institució europea ha pres una decisió en contra dels seus interessos o si un estat membre ha incomplert el dret europeu, prèvia queixa a la Comissió.

Cargando
No hay anuncios

Per què la Fiscalia s’oposa a aquest permís en el cas de Junqueras? El ministeri públic admet que suposaria una interrupció del procés judicial. La immunitat parlamentària reconeguda als tractats obligaria l‘Eurocambra a pronunciar-se, abans, sobre la causa que afecta Junqueras. Un episodi que la Fiscalia vol evitar tant amb el líder d’ERC com amb Puigdemont i Comín.