La triple dreta avança amb pactes opacs a Madrid
Cs presidirà la mesa autonòmica gràcies a Vox però nega que hi hagués acord previ
MadridL’acord per al govern de la triple dreta a la Comunitat de Madrid avança entre ombres i opacitat, amb Ciutadans i el PP cedint progressivament a les exigències de Vox però sense explicar-ho a la ciutadania. El diputat autonòmic de Ciutadans Juan Trinidad va ser escollit al matí president de la mesa de l’Assemblea en la seva constitució amb els vots favorables del seu partit, el PP i Vox, que va entrar a la mesa amb un membre. Malgrat els vots de la ultradreta per al seu nomenament i la reunió prèvia a la votació de la líder de Vox a la Comunitat, Rocío Monasterio, amb el líder de Cs Ignacio Aguado i el mateix Juan Trinidad, la formació taronja continuava negant a la tarda qualsevol tipus d’acord polític.
El líder de Cs al Congrés, Albert Rivera, va negar en la seva compareixença que la formació de la mesa fos un principi d’acord polític al qual s’afegís l’entrada del partit d’Abascal al govern de la Comunitat, i ho va reduir a la normalitat institucional. Però va quedar fora de la mesa -que es va formar amb cinc membres de dreta i només dos del PSOE- Més Madrid, la formació d’Errejón, que té vuit escons més (20) que Vox.
Abans que Rivera negués cap acord, Rocío Monasterio havia assegurat que havien arribat a un pacte amb el PP en què s’incloïen “les posicions de govern, conselleries, organismes...” en proporció als escons que tenen, “com és lògic”, i va convidar Cs a sumar-s’hi. Fonts del PP van desmentir a l’agència Efe aquest pacte i van assegurar que l’únic que s’havia signat era un “document asèptic” que serviria com a “full de ruta” per començar les negociacions i que en cap cas incloïa càrrecs i conselleries a l’executiu.
El PP, tanmateix, està en una posició “més còmoda” davant Vox que Ciutadans, segons van reconèixer ahir fonts del partit. Els populars entenen que hauran de fer de pont entre els dos partits i tenen “la sensació que Ciutadans no voldrà” formar un govern conjunt amb Vox a la Comunitat de Madrid. Ells, en canvi, no hi posaran inconvenients, segons asseguren les mateixes fonts. “Dependrà de Ciutadans”, deien, i justificaven el seu acostament a Vox per contenir-ne el radicalisme i el definien com un “partit democràtic”, malgrat que el dia després de les eleccions generals Casado el va qualificar d’ultradreta. “Vox serà el que nosaltres en fem, si s’assemblen més a Trump o al Front Nacional”, van aprofundir, i relativitzava així el seu paper.
El PP assumeix el rol de pont
“Nosaltres tenim una posició centrada perquè ells es neguen a parlar entre ells”, deien les mateixes fonts, que reinterpretaven el concepte de centre com un espai polític entre Ciutadans i Vox. Malgrat que reconeixien el seu “agraïment” per la “responsabilitat” del partit taronja en les negociacions, també en criticaven l’estratègia. “És Cs qui s’està ficant en un embolic, de dir que Vox és molt dolent, però al final hauran de seure amb ells per parlar i pactar en diferit. Nosaltres no estem deslegitimant Vox”, insistien, però negaven haver arribat a cap acord per a l’executiu a Madrid.
Per ara, aquesta evolució cap al “pacte en diferit” ja s’ha manifestat en diversos canvis de postura que Ciutadans no reconeix. El partit taronja va començar el període de negociacions negant-se a seure i a arribar a acords amb Vox des del seu comitè nacional de pactes, però ho va acabar fent, diumenge passat, per parlar de la formació de la mesa a la Comunitat de Madrid. Després van dir que sí que establirien contactes però que no arribarien a acords de govern. El partit de Rivera, que forma part al Parlament Europeu del partit liberal, dins del bloc que veta l’extrema dreta, no ha eliminat verbalment la seva línia vermella amb Vox, però l’ha difuminat. Ahir Rivera va ser menys contundent sobre vetos i acords: “Volem pactes de coalicions amb un sol partit i el nostre soci preferent és el PP”.
El primer escenari concret en el qual l’acostament a Vox ja té repercussions per als altres partits de dreta ja s’ha donat. Va ser dilluns, quan activistes del moviment LGTBIQ van negar a Ciutadans i PP la possibilitat de tenir una carrossa el Dia de l’Orgull Gai de Madrid, que se celebrarà el 6 de juliol, per la seva proximitat amb un partit que vol eliminar les operacions de canvi de gènere a la sanitat pública i que vol redefinir la violència masclista com a violència intrafamiliar. Rocío Monasterio, líder a Madrid, defensa a els gais puguin rebre teràpies de conversió.
Múrcia repeteix el model madrileny
L’acord de la triple dreta es va repetir ahir també a la Regió de Múrcia, on el diputat autonòmic de Ciutadans Alberto Castillo serà president de la mesa regional. Els quatre vots de Vox van servir al partit taronja per assolir aquesta majoria i el partit d’extrema dreta va entrar a la mesa amb l’elecció de Francisco José Carrera de la Fuente com a secretari primer de la mesa, gràcies als vots del seu partit i als 16 dels diputats del PP.
Com a Madrid, el PP i Cs a Múrcia necessiten els vots de Vox per formar un govern i en els pròxims dies començaran les negociacions per entrar en detalls. Dissabte, quan se celebraran les investidures dels governs municipals, el model es podria repetir als ajuntaments de Madrid i Múrcia.