L'auge de l'extrema dreta

PP i Vox, els únics que voten les propostes d'Aliança Catalana

Sílvia Orriols ha rebut suports de les files espanyolistes

BarcelonaAliança Catalana està aïllada al Parlament, però no del tot. Les votacions de les propostes de resolució del debat de política general de la cambra catalana han evidenciat que la formació d'extrema dreta independentista sí que ha pogut comptar amb dos aliats, però en el flanc de l'espanyolisme: només ha obtingut els vots favorables del PP i de Vox. L'independentisme, en canvi, li ha girat l'esquena del tot.

Inscriu-te a la newsletter El primer examen de Salvador IllaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vox ha coincidit amb el partit que lidera Sílvia Orriols en fins a quatre votacions mentre que els populars han donat el seu en dues. Però en quins àmbits s'han vist les coincidències? Vox ha donat suport a la prohibició del vel islàmic proposada per Aliança, tot i que s'ha abstingut en els punts que feien referència al "laïcisme" en l'espai públic: els d'Ignacio Garriga temen que "es treguin les creus". El PP i Vox també han coincidit amb Aliança a l'hora de censurar l'humorista Joel Díaz, contractat per TV3 i Catalunya Ràdio, que va fer una broma de contingut sexual –en un programa aliè a la ràdio i a la televisió públiques– amb el nom "Violant", que és com es diu una de les filles de Sílvia Orriols.

Cargando
No hay anuncios

En la deportació de tots els immigrants en situació irregular ha tornat a aflorar la mateixa entesa a tres bandes, igual que la proposta d'Aliança per bonificar l'impost de successions o deflactar tots els trams autonòmics de l'IRPF. De la mateixa manera ha passat en la millora de les residències, el rebuig als peatges i una intensificació de la supervisió en els empadronaments per no permetre que persones sense papers puguin gaudir d'aquesta circumstància.

Més enllà d'altres punts comuns en el sector pesquer o en la xarxa ferroviària i el canal Segarra-Garrigues, en els quals Vox també ha fet pinya amb Orriols, és en la sol·licitud perquè es tanqui la mesquita de Ripoll, que qualifiquen de "radicalitzada" i hi demanen una investigació profunda. Una proposta en què el PP novament s'ha abstingut.

Cargando
No hay anuncios

Si bé el grup d'Ignacio Garriga ha anat votant segons el seu criteri en les propostes dels d'Orriols, aquests no han fet el mateix amb les de Vox, que les han rebutjat de ple. Tot i que Aliança es nega a aplicar cap mena de cordó sanitari i que Orriols ha reconegut que coincideixen amb algunes de les posicions de Vox en àmbits com la immigració o l'islam, han votat a tot en contra perquè els textos de Vox han estat redactats en castellà, "una llengua impròpia de Catalunya".

La DUI marca la diferència

El que ha evidenciat més les diferències entre Vox i Aliança Catalana és la proposta per aixecar la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). Els de Garriga no només han expressat la seva oposició frontal, sinó que han anunciat que interposaran un recurs d'empara al TC i una querella contra la mesa del Parlament per admetre a tràmit aquesta proposta que, a parer seu, és inconstitucional. Tot i això, el portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, s'ha equivocat i ha votat a favor de la proposta.