Illes Balears

El PP i Vox imposen una nova diada per a Mallorca

La festa per al 12 de setembre ha rebut la plantada de l'oposició, que denuncia que no té "arrelament" i el "sectarisme" pel canvi de data

ARA
2 min
La presidenta balear, Marga Prohens, observa el Llibre Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca

BarcelonaEls mallorquins han viscut aquest 12 de setembre una diada polèmica imposada pel PP i Vox amb tota l'oposició en contra, que ha plantat els actes de celebració. El canvi es va decidir l'any passat amb l'únic objectiu de destronar la tradicional Diada del 31 de desembre, arrelada al territori i amb una Festa de l'Estendard de llarga tradició des de la conquesta deI 1229. Amb una gran senyera s'ha retut sempre homenatge per Cap d'Any a l'entrada a l'illa del rei Jaume I i el seu exèrcit com a moment fundacional del poble mallorquí. Ara el canvi impulsat pel president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés –que ha donat dia lliure als funcionaris–, beu d'un imaginari que des de l'oposició atribueixen al "sectarisme" i "l'anticatalanisme" i és fruit del pacte amb Vox. Però la iniciativa d'enguany no és pas nova del tot, perquè ja l'havia instaurat el 1997 Maria Antònia Munar quan era presidenta del consell insular, mentre que l'esquerra va recuperar com a diada oficial l'últim dia de l'any el 2016.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta balear, Marga Prohens, ha agraït el canvi de data perquè "identifica com a poble" els illencs. Fins i tot Galmés va repartir senyeres mallorquines a la població per fer campanya i arrelar la data. Aquesta nova diada commemora el jurament del rei Jaume II de la Carta de Franqueses i Privilegis del Regne de Mallorca el 1276: "És una data sense transcendència històrica, com és la successió d’un monarca per un altre, no va alterar gens l’essència jurídica i social del mateix Regne de Mallorca", ha lamentat l'Obra Cultural Balear en un comunicat que subscriuen 25 batlles i nombrosos historiadors. També afegeixen que no s'hi reflecteix "la voluntat de continuïtat amb la identitat històrica, cultural i lingüística" com sí que ho fa la històrica Diada.

Un res a celebrar que entona Més per Mallorca, que constata que "la Diada de Mallorca ha estat, és i serà el 31 de desembre", igual que ho creu el centrista PI i el PSIB-PSOE. Els socialistes han concretat que és una "Diada fake d'esquena a la ciutadania" que "molt poca gent sap que avui s'està celebrant", si no fos per "l'apropiació del Consell".

stats