Camí del 23-J

El PSOE carrega contra un pacte que creu que li dona munició de cara al 23-J

Génova beneeix el pacte al País Valencià i confien que no els penalitzarà

3 min
La portveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, aquest dilluns.

MadridL'acord entre el PP i Vox per formar govern al País Valencià s'ha produït mentre estava en marxa la roda de premsa del consell de ministres a la Moncloa i poc després que Alberto Núñez Feijóo acabés l'acte de presentació dels caps de llista a Aranjuez. A tots dos llocs l'efecte va ser el mateix. Com si hagués caigut una bomba. A la Moncloa, la portaveu, Isabel Rodríguez, no podia amagar la seva sorpresa ni tampoc la seva indignació. "Si es consuma serà el pacte de la vergonya per incloure un condemnat per violència de gènere", ha dit quan encara no era conscient que el líder de Vox al País Valencià, Carlos Flores, no formarà part de l'executiu i serà candidat de l'extrema dreta a les eleccions generals del 23-J. A Aranjuez Feijóo es va fer fonedís, igual que la secretària general, Cuca Gamarra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop digerida la informació, fonts de la Moncloa es mostraven molt contundents i treien ferro al fet que Flores no sigui conseller de Mazón: "Ara es demostra que no tenen escrúpols i que es tracta d'ocupar el poder al preu que sigui, fins i tot fent servir la violència de gènere com a moneda de canvi". A la mateixa hora, la portaveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, feia declaracions en la mateixa línia i amb un to fins i tot més vehement: "La coherència del PP és inexistent i el seu cinisme és absolutament vergonyós. Des del 2003 hi ha més de 1.200 dones assassinades per violència masclista, i ells han pactat amb un partit que rebutja que existeixi aquesta violència. Els hauria de fer vergonya. M'és igual si està en una conselleria o si el porten de cap de llista per València, aquest senyor [Carlos Flores] està condemnat per violència de gènere", insistia.

Génova beneeix el pacte

El portaveu del PP, Borja Sémper, havia dit aquest dilluns que el seu partit considerava una "línia vermella" la participació de Flores en un executiu de coalició al País Valencià. "Considerem que un condemnat per violència de gènere no hauria de dedicar-se a la política", va afirmar. En realitat, però, Flores continuarà en la política activa com a cap de llista de Vox per València. "El que han fet és moure la línia vermella", comentaven irònics a la Moncloa.

En tot cas, el que es va interpretar com un missatge que podia entorpir l'entesa entre PP i Vox a València en realitat ha actuat com un accelerador. Des de Génova s'havia llançat el missatge aquests dies que no hi havia pressa per tancar els acords amb Vox, però alhora es donava llibertat d'acció als diferents territoris. El PP valencià ha recollit el guant i, un cop ha aconseguit el pas al costat de Flores, no ha volgut allargar la incertesa.

Ni Feijóo ni Gamarra han donat la cara encara però fonts del partit deixaven clar que l'operació ha tingut el vistiplau del dirigent gallec. "Hem aconseguit fer fora el PSOE i Compromís del govern i alhora també Carlos Flores", argumenten fonts de Génova. Al PP estan convençuts que els pactes amb Vox no els penalitzen i posen com a exemple els resultats a Castella i Lleó. Consideren que tenen via lliure. És més, confien que els pactes PP-Vox acabi beneficiant Feijóo com a líder del partit que lidera les enquestes i l'únic que pot encapçalar un govern fort.

Al PSOE, en canvi, creuen que el pacte de València els dona munició a sis setmanes de les eleccions. Ara Feijóo ja no podrà fer veure que no té intenció de pactar amb Santiago Abascal, consideren, i per tant se centraran en mobilitzar l'electorat d'esquerres que encara veia aquesta possibilitat com a remota. La gran esperança dels socialistes són els debats i els cara a cara. Són conscients que ho tenen difícil, però avui creuen que el PP els ha posat en safata la campanya que Pedro Sánchez té al cap des del primer dia: o govern d'esquerres o PP-Vox.

stats