El retorn de Carles Puigdemont

El PP i Vox culpen Sánchez de la "humiliació" per la no detenció de Puigdemont

La Moncloa i el PSOE es mantenen en silenci davant la incògnita d'on és el líder de Junts

MadridEl retorn de Carles Puigdemont a Barcelona sense que els Mossos d'Esquadra l'hagin detingut ha provocat la indignació de la dreta espanyola, que ha carregat contra Pedro Sánchez pel que veu com una "humiliació" a l'estat espanyol. Alberto Núñez Feijóo ha dit que és "dolorós assistir en directe a aquest deliri", del qual ha situat com a "màxim responsable" el president del govern espanyol. El líder del PP ha afirmat a X que és "imperdonable danyar la imatge d'Espanya així" i permetre aquesta "humiliació insuportable". "Una més", ha criticat.

Cargando
No hay anuncios

Altres veus del PP han afegit els qualificatius de "vergonya" o "indignació" a com se senten veient aquest "esperpent" del qual Génova insisteix que Sánchez és "còmplice" i "l'únic responsable". La número 2 del partit, Cuca Gamarra, en una declaració sense preguntes, ha lamentat que aquest "espectacle grotesc" confirma que el president del govern espanyol ha "tret l'Estat de Catalunya" a canvi que l'independentisme el mantingui en el poder. "La catifa vermella en la qual hem vist Puigdemont porta les sigles del PSOE", ha subratllat. El portaveu al Congrés, Miguel Tellado, ha criticat que el líder de Junts estigui "torejant" el govern espanyol amb el seu "passeig i fuga per Barcelona" i acusa Sánchez i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'haver sumit Espanya en "la paròdia nacional".

Cargando
No hay anuncios

Vox també ha assenyalat el líder socialista per la no detenció de l'expresident de la Generalitat. "Gaudeix amb la destrucció de la legalitat perquè hi veu una oportunitat per continuar impune en la seva corrupció política i econòmica", ha opinat el president del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, a X. La portaveu de Vox al Congrés, Pepa Millán, ha afegit posteriorment que la responsabilitat que el líder de Junts "burli les institucions" és de l'executiu espanyol, que "premia el delinqüent posant-li fins i tot un faristol si necessita els seus vots per governar".

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, tant el Palau de la Moncloa com el PSOE es mantenen en silenci davant la incògnita d'on és el líder de Junts. Fonts del govern espanyol preguntades per l'ARA eviten comentar la situació, tampoc hi ha previstes declaracions de l'únic membre de l'executiu amb agenda pública aquest dijous, el ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, que és a París amb motiu dels Jocs Olímpics.

Accions legals

D'altra banda, Hazte Oír ja ha anunciat accions legals per la no detenció de Puigdemont. En un missatge a X, l'organització d'extrema dreta ha avançat que denunciarà Grande-Marlaska; el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, per "omissió del deure de perseguir delictes". Hazte Oír ha afegit que el seu equip legal no descarta activar altres mesures.

Cargando
No hay anuncios

El sindicat de la Policia Nacional Jupol també ha carregat contra el ministeri de l'Interior per haver confiat en els Mossos i ha ironitzat amb l'activació del dispositiu Gàbia després que el líder de Junts hagi pogut accedir "entre la multitud gràcies als Mossos que exerceixen d'escortes de càrrecs de Junts". "Els mateixos errors que el 2017", afegeix Jupol a X.

Cargando
No hay anuncios

El Suprem, a l'espera de la detenció

De moment, al Tribunal Suprem no hi ha activitat, a l’espera d’una hipotètica detenció de Puigdemont. Tot i que l’agost és un mes inhàbil, el jutge instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, està preparat per activar-se tan bon punt els Mossos puguin aplicar la seva ordre de detenció a l’estat espanyol. Fonts del Suprem remarquen que l'última interlocutòria de Llarena, en què rebutjava aplicar l'amnistia, deixava "molt clar" que continuava vigent i recordava als cossos de seguretat que tenien "l'obligació de detenir-lo".

Cargando
No hay anuncios

El PP ha fet una crida "al compliment de les resolucions judicials" i ha exigit al govern espanyol que "posi els mitjans i la voluntat perquè els cossos de seguretat compleixin la seva funció". Gamarra ha remarcat que els fets tenen "gravetat" i evidencien "fins a quin punt els socialistes han desarmat el nostre país". "Estem de nou a la casella de sortida del Procés gràcies al PSOE", ha advertit.