Protesta contra l'amnistia

L'extrema dreta treu 100.000 persones al carrer contra l'amnistia

Feijóo evita una nova foto de Colón amb la ultradreta, que acusa Sánchez de "traïció"

MadridLa pugna electoral entre PP i Vox s'ha traslladat aquest diumenge al carrer amb actes separats contra l'amnistia. Alberto Núñez Feijóo fa setmanes que centra el discurs a carregar contra la negociació de Pedro Sánchez amb l'independentisme, però evita fer-ho al costat de la ultradreta. En la manifestació convocada per Societat Civil Catalana (SCC) del 8 d'octubre, el líder dels populars va esquivar la fotografia amb el president de Vox, Santiago Abascal. Ho ha tornat a fer aquest diumenge declinant assistir a l'acte convocat per la Fundació Denaes a la plaça de Colón de Madrid contra la mesura de gràcia, en el qual sí que ha intervingut Abascal, i ha truncat així la possibilitat de repetir la polèmica foto del PP amb Vox –i també Cs– de fa quatre anys i mig. Feijóo ha apostat per continuar marcant perfil propi en un acte del partit a Màlaga, també per denunciar l'oblit dels delictes pels quals van ser perseguits els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo ha carregat contra la deriva que veu en el PSOE i ha criticat que hagi "decidit callar". El líder del PP ha advertit que tots els socialistes, també "els pocs que fan veure que alcen la veu", en seran "còmplices" i ha replicat l'argumentació de Sánchez: "De la teva necessitat, un problema per a tots els espanyols". Segons el president dels populars, cal "preguntar a tots els espanyols" sobre els acords del president en funcions i no només a la militància socialista.

A la mateixa hora i amb un to més virulent que el del líder del PP, Abascal ha advertit Sánchez de les conseqüències d'aprovar una amnistia i "donar per trencades la Constitució, les lleis i la igualtat dels espanyols": "Que Puigdemont li prepari una habitació de convidats a Waterloo". El líder de Vox ha insistit que la mesura de gràcia és una "traïció" i ha avisat que "no la permetran". La concentració promoguda per la ultradreta ha omplert la plaça de Colón de banderes espanyoles i de crits de "Puigdemont a la presó" i de "Sánchez traïdor". El director de la Fundació Denaes, Iván Vélez, ha retret a l'inici de l'acte l'absència del PP. "Tots els partits hi estaven convidats", ha dit: "Tornem a ser a Colón i hi serem tantes vegades com calgui".

Cargando
No hay anuncios
Manifestació de Vox a Madrid.

This browser does not support the video element.

Segons la Delegació del govern espanyol a Madrid, hi han assistit 100.000 persones. La mateixa font va xifrar en 40.000 els assistents a l'acte dels populars a la capital espanyola del diumenge, 24 d'octubre, també contra l'amnistia. Entre els presents a la plaça de Colón hi havia l'expresidenta de Madrid i del PP de la comunitat, Esperanza Aguirre, que no hi ha anat en representació del PP. També hi eren els exdiputats de Cs Juan Carlos Girauta i Marcos de Quinto. Pel que fa a l'acte del PP a Màlaga d'aquest diumenge, els populars diuen que s'hi han aplegat 20.000 persones.

Cargando
No hay anuncios

"Només miren per Catalunya"

Entre els assistents a l'acte de Denaes, simpatitzants de Vox amb banderes espanyoles i amb cartells amb missatges que animaven a una "revolta contra el separatisme". "Marxa ja, Sánchez", deia una altra. Entre els qualificatius al líder socialista hi havia "protector de criminals", "traïdor" i "piscòpata criminal". Diversos assistents comentaven que Sánchez i tots els seus ministres haurien d'anar a la presó per "alta traïció" i afegien que un dels perills és que Espanya es converteixi en Veneçuela, un dels arguments preferits per la dreta mediàtica. "Pedro, te veo muy Maduro", deia una pancarta en aquesta línia.

Cargando
No hay anuncios

"Només miren per Catalunya", es queixava una senyora, que veia "molt malament" l'absència del PP. Segons la seva acompanyant, una altra dona resident a Madrid, el partit que "millor defensa Espanya" és Vox. Membres de l'organització repartien cartells amb les fotos dels nou líders independentistes indultats amb la frase: "A la presó". També amb la queixa: "Colpistes protegits, espanyols abanderats". Al ritme del Que viva España de Manolo Escobar, un altre manifestant celebrava que "a sobre els vam guanyar ahir 1-2", en referència a la victòria del Reial Madrid sobre el Barça.

Cargando
No hay anuncios

El PSC fa pinya amb Pedro Sánchez

Mentre la dreta surt al carrer en contra de l'amnistia, aquest diumenge s'ha tornat a demostrar la simbiosi perfecta entre el PSOE i el PSC. Després que Pedro Sánchez defensés obertament l'oblit judicial davant el comitè federal dels socialistes, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, l'ha defensat avui davant el consell nacional del partit. Malgrat que abans de les eleccions del 23 de juliol els socialistes catalans tampoc s'havien mullat mai a favor de l'amnistia -sí dels indults i la reforma del Codi Penal-, aquest diumenge Illa ha defensat la mesura per al bé d'Espanya i de Catalunya. Segons el líder de l'oposició a Catalunya, ara cal “deixar enrere la por, la rancúnia i el ressentiment” i avançar cap a la governança de “l’Espanya plural". I és que, segons el seu parer, l'amnistia és la "màxima mostra d'afecte d'Espanya cap a Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

En un discurs majoritàriament en castellà -citant diverses vegades Pasqual Maragall i Josep Tarradellas-, Illa ha considerat que l'oblit judicial és un sí a la "convivència" i el "retrobament" i ha situat el PSC com una garantia que, tot el que es faci, serà dins el marc de la Constitució.