La governabilitat de l'Estat

Gir del PP: anuncia que també votarà a favor del nou decret pactat entre el PSOE i Junts

Els juntaires admeten que el debat sobre la qüestió de confiança no té conseqüències jurídiques per a Sánchez

Alberto Núñez Feijóo al Forum Europa de Madrid el 28 de gener.
4 min
21
Regala aquest article

Madrid / BarcelonaEl PP votarà a favor del decret pactat entre el PSOE i Junts quan arribi al Congrés encara que inclou algunes de les mesures amb les quals va justificar haver votat en contra de la versió anterior. "No mereixen la confiança de ningú, però els espanyols no són culpables de la manca d'integritat del govern. Votarem sí a aquesta rectificació per als pensionistes, els valencians i els usuaris del transport [públic]. Que la seva incompetència i debilitat no perjudiqui qui no s'ho mereix", han anunciat els populars a X. Aquest dimarts i al llarg d'aquest dimecres al matí el PP no havia volgut avançar el sentit del vot adduint que volia llegir en detall el nou text, que recupera 29 mesures socials i econòmiques que havien decaigut, entre les quals l'increment de les pensions, les bonificacions al transport públic i les ajudes per la DANA.

Els populars han canviat d'opinió: s'havien mostrat únicament disposats a votar a favor d'un nou decret que només recuperés aquests tres elements. Ara, reaccionen amb aquest gir als atacs continuats del govern espanyol. "Ja ningú pot creure'ls [quan diuen que el PP no dona suport als pensionistes, als usuaris del transport públic o als afectats per la DANA]", ha esgrimit el partit d'Alberto Núñez Feijóo, en un intent de desmuntar l'argumentari de Sánchez. Ara bé, des del PSOE i Sumar els han acusat de "fer el ridícul" perquè votaran a favor de travessar algunes de les línies vermelles posades per ells mateixos que es mantenen en el nou text.

Per exemple, s'havien oposat –igual que Junts– a la pròrroga de la prohibició de desnonaments a famílies vulnerables. El decret també recupera una mesura que els populars havien criticat durament com és la cessió d'un palauet a París al PNB i n'exclou una altra que reclamen comunitats governades pels populars com és les entregues a compte a les autonomies, que continuen paralitzades. A més, el PP va criticar que el PSOE cedís al "xantatge" de Junts en l'acord d'aquest nou decret aprovat aquest dimarts per l'executiu de Pedro Sánchez. Per la seva banda, Vox ha criticat el PP per "cedir" davant de Sánchez i es ratifica en el seu no.

La reunió amb mediador de Junts i el PSOE

D'altra banda, es van sabent detalls de la manera com es va desencallar el desacord entre Junts i el PSOE. Segons fonts juntaires, 48 hores després que Carles Puigdemont llancés a la Moncloa un avís de trencament, els dos partits ja es van reunir amb presència del mediador internacional per intentar resoldre la situació. És a dir, es va fer la reunió extraordinària exigida per l'expresident de la Generalitat.

En la trobada, segons expliquen les mateixes fonts, s'haurien repassat "punt per punt" tots els acords que hi ha pendents entre els dos partits, que Junts es queixa que no es compleixen. Entre els més importants hi ha la llei per traspassar competències d'immigració a la Generalitat i també l'oficialitat del català a la Unió Europea. "A tot diuen que falta poc", ha indicat un alt dirigent juntaire. El nus en el cas de la immigració és que Junts reclama que siguin els Mossos d'Esquadra els encarregats de controlar les fronteres, a més de tramitar els expedients d'expulsió i l'expedició del NIE. Uns punts que, de moment, el ministeri de l'Interior dirigit per Fernando Grande-Marlaska es nega a cedir a la Generalitat. Sigui com sigui, des de Junts assenyalen el mateix problema que els va portar a reclamar un "punt d'inflexió" al PSOE: que allò de què es parla en el marc del sistema de mediació internacional no s'acaba de traslladar a la realitat a través del consell de ministres i el Congrés dels Diputats.

Nou text per reclamar la qüestió de confiança

Per desencallar la situació, Sánchez va acceptar trossejar el decret òmnibus, com reclamava Junts, i tramitar el debat sobre la qüestió de confiança –que el PSOE volia vetar d'entrada–, i els juntaires van cedir a modificar el text de la proposició no de llei (PNL) per instar Sánchez a sotmetre's a una votació a l'hemicicle. Aquest dimecres s'ha fet públic el nou redactat: ara els de Puigdemont accepten per escrit en la proposta que la discussió i la votació al Congrés no vinculen jurídicament el president espanyol, que és qui, d'acord amb la Constitució, té la prerrogativa de decidir si presenta o no una qüestió de confiança. Un fet, en tot cas, que ja se sabia des del principi de la discussió. "Volem que es faci el debat", ha resolt aquest dimecres la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, a Catalunya Ràdio. I és que els juntaires creuen que, malgrat que la PNL no tingui conseqüències jurídiques, sí que vincularà Sánchez si s'acaba produint, perquè el Congrés es pronunciarà sobre si encara confia o no en el president espanyol. Si el PSOE i Sumar perden la votació perquè no s'han complert els compromisos pendents, la figura de Sánchez quedarà tocada, a parer seu.

Per això, des de Junts volen utilitzar el termini fins al debat per intentar arrencar els compromisos que encara són al calaix del PSOE, com la llei d'immigració, l'oficialitat del català a Europa i l'"amnistia política", és a dir, una reunió entre Sánchez i Puigdemont i el reconeixement ple com a interlocutor de l'expresident a l'exili. Si Junts obté tot això, ¿retirarà la proposta o hi votarà en contra per ratificar el seu suport al govern espanyol? De moment, des del partit deixen en l'aire la resposta i repeteixen que tot depèn de com s'avanci en les carpetes que tenen pendents amb Pedro Sánchez.

stats