DRET A DECIDIR
Política24/06/2014

El PP surt en tromba a rebutjar la mediació del rei en el plet català

Rajoy s’ofereix a “escoltar” Mas només si s’oblida de la consulta

R. M.
i R. M.

BarcelonaEls partidaris d’una tercera via que permeti millorar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya van rebre eufòrics l’anunci de l’abdicació de Joan Carles, convençuts que l’arribada de Felip VI al tron espanyol pot afavorir una reforma del model territorial. Més escèptic, però disposat a acceptar una tasca arbitral del nou rei, Artur Mas afirmava diumenge que veuria útil una mediació si l’hereu de Joan Carles I no es limités a fer una defensa a ultrança de l’actual carta magna. El suggeriment de Mas, però, va rebre ahir un sorollós cop de porta des de les files del PP, en què no es vol ni sentir a parlar de la possibilitat que Felip VI s’arromangui per forçar els dos governs, espanyol i català, a trobar solucions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Especialment explícita en aquest sentit va ser la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va comminar el president de la Generalitat a “no crear expectatives que Felip VI no pot complir”. Camacho va argumentar que el rei d’Espanya no pot complir una funció mediadora perquè la Constitució del 1978 li reserva un rol políticament simbòlic. “El paper de Felip VI ha de ser d’estabilitat, moderació, continuisme i de fer d’àrbitre”, va dir. Fer d’àrbitre, però entenent que no pot prendre la iniciativa per impulsar ni decantar-se per cap solució.

Cargando
No hay anuncios

Cospedal recorda els límits del rei

També va voler deixar-ho clar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va subratllar que el paper moderador del rei està limitat per la Constitució i no pot ser “el que vulgui un polític o altre”. No pot atendre, per tant, allò que vulguin “determinats interessos polítics”. Responent a tots els que esperen que l’ascens de Felip VI pot facilitar un acostament de posicions al voltant de l’encaix de Catalunya, va advertir que no s’ha de confiar “cegament” en el fet que “només per un canvi de monarca a Espanya s’obriran les portes del paradís”.

Cargando
No hay anuncios

En termes semblants es va expressar el president del Congrés, Jesús Posada, que va instar Mas a no demanar al rei que faci “el que no està en el seu àmbit”. El president espanyol, Mariano Rajoy, va reiterar un cop més que no s’asseurà a parlar amb Mas per negociar la consulta. “Si el que vol és obligar-nos els altres a fer el que ell diu, és molt complicat, sobretot quan és manifestament il·legal”, va dir des de Gdansk (Polònia). Sí que va deixar una porta oberta al diàleg, però només en el cas que Mas s’oblidi del dret a decidir. “Si Mas no vol fer aquest referèndum que sap, perquè tothom l’hi ha dit, que és il·legal, estic disposat a escoltar-lo”, va plantejar.

Qui sí que avala la consulta és el líder de Podemos, Pablo Iglesias. Ahir va fer-ho en una conferència a l’Hotel Ritz de Madrid. “Per què tenim tanta por de preguntar a la gent?”, va dir Iglesias, que, això sí, va voler matisar: “No pensin que de les meves paraules se’n tradueix cap simpatia pel senyor Mas”.