POLÍTICA

El PP torna a encendre el Parlament per la suposada "discriminació" del castellà a Catalunya

Els populars pretenien aprovar una moció per obligar el president de la Generalitat i els consellers a alternar català i castellà en els actes públics. La discussió ha derivat en una picabaralla entre els partits catalanistes i el PP

M.colomer
23/05/2012
3 min

BarcelonaEl PP ha tornat a trepitjar línies vermelles amb el seu discurs sobre la suposada "discriminació" del castellà a Catalunya i el que ha tornat a qualificar d'"imposició" del català al país. I, en apel·lar a les baixes passions, els populars han encès una picabaralla política al ple del Parlament que ha hagut de tallar la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, just quan la situació ja amenaçava de descontrolar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot plegat ho ha generat una moció del PP que ha defensat amb vehemència la diputada María José García Cuevas en castellà –de fet, mai ha parlat en català al Parlament– per obligar el president de la Generalitat, Artur Mas, els consellers del Govern i els alts càrrecs institucionals a alternar l'ús del català amb el del castellà en els actes públics en què participin. Una mesura que, al seu parer, respondria a un símbol de "cortesia" amb els castellanoparlants.

La moció dels populars, que també incloïa referències concretes a garantir la presència del castellà als documents i butlletins oficials i a eliminar l'ús preferent del català a l'administració, ha sigut rebutjada perquè només ha aconseguit el suport de Ciutadans. Un suport, el de Ciutadans, que, per cert, no ha sigut pas acrític. Albert Rivera ha retret al PP que intenti ara fer el mateix discurs que C's en matèria lingüística mentre pacta amb CiU sense exigir-li cap contrapartida a favor del castellà a Catalunya.

ICV-EUiA ha fet un intent per desactivar la proposta dels populars per via d'una esmena, que ha defensat la diputada ecosocialista Hortènsia Grau, però que ha rebutjat el PP. En aquest punt, els partits catalanistes ja havien retret al PP que segueixi "provocant" intentant crear un conflicte lingüístic que no existeix a Catalunya. I ha sigut en el torn de contrarèplica que García Cuevas ha acusat l'ecosocialista Grau de no haver entès res del text de la moció popular "perquè està escrita en castellà". I el nivell de la indignació majoritària a l'hemicicle ha esclatat.

Grau ha respost que domina a la perfecció tant el català com el castellà, i ha retret a la diputada popular que mai hagi parlat a l'hemicicle en altra llengua que no sigui el castellà. El diputat del PP Santi Rodríguez ha pres la paraula en nom de García Cuevas i, alçant el to, ha advertit a Hortènsia Grau que ni ella ni ningú pot arrabassar als populars "el dret a parlar en qualsevol de les llengües oficials". El cert, però, és que, com ha apuntat la mateixa presidenta del Parlament, ningú ho havia ni demanat ni pretès. Ha faltat la intervenció de Rodríguez perquè s'acabessin d'encendre els ànims a l'hemicicle.

Esbroncada contra l'insult

La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha pres la paraula i ha alçat la veu per advertir al PP que "està traspassant totes les fronteres: no es pot insultar impunement" com ho ha fet García Cuevas insinuant que Hortència Grau no sap llegir en castellà. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, amb un hemicicle revoltat, encara s'ha vist obligada a donar un últim torn de paraula al portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, que ha preguntat amb sornegueria al PP si ell pot parlar català del País Valencià o si, com que els populars la consideren una llengua diferent a la catalana, pretenien obligar-lo a parlar en castellà. Ha faltat aquesta intervenció perquè De Gispert hagi tallat en sec el debat –gens asserenat i cada cop més alterat– i hagi donat pas a la votació. La proposta del PP ha caigut esclafada per la immensa majoria del Parlament: 104 vots en contra per 19 a favor. La resposta no podia ser més contundent.

stats