Les filtracions de Villarejo es giren contra el PP i Cospedal

L'excomissari va informar d'investigacions el marit de l'exministra

L’excomissari amenaça  amb noves filtracions
Dani Sánchez Ugart
30/10/2018
3 min

MadridAl PP li està tornant com un bumerang l’atac llançat contra el govern espanyol de Pedro Sánchez per les converses de l’excomissari José Manuel Villarejo amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, després que el portal 'Moncloa.com' publiqués ahir una conversa de l’expolicia amb el marit de l’ex secretària general del partit María Dolores de Cospedal, Ignacio López del Hierro, en la qual l’informava dels avenços en la investigació de la Gürtel abans que es produïssin. Els conservadors, que havien aprofitat les filtracions per demanar la dimissió de la ministra, reprovar-la al Senat i mirar d’acorralar-la al Congrés, van haver de sortir ahir en defensa de Cospedal, que va ser un dels principals suports del president del partit, Pablo Casado, en la batalla orgànica que el va enfrontar a Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les converses, López del Hierro afirma que truca en nom de Cospedal per obtenir informació sobre l’estat de les investigacions, i l’excomissari li dona claus, segons el portal, com ara un avís que hi havia intervencions telefòniques d’alguns dirigents del partit. Les converses es van produir el 2009, setmanes després de les primeres detencions de la Gürtel, quan Cospedal ja era secretària general de la formació, a les ordres de Mariano Rajoy, a qui anomenen el Barbes. Villarejo reclama a l’empresari que, per via de la seva dona, demani a l’aleshores president del partit i cap de l’oposició que “tranquil·litzi” l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que estava sent assenyalat per la policia i havia protagonitzat una enganxada en un restaurant de Madrid amb Villarejo, que formava part de l’equip policial que investigava la trama.

Cospedal va reaccionar ahir a la notícia amb un comunicat, difós al marge dels canals habituals de comunicació del PP, en el qual afirmava que les converses “no van canviar res” i recordava que els fets estan judicialitzats des d’aleshores. Segons ella, l’objectiu de donar transcendència a aquestes converses és “intentar encobrir el fet que persones molt rellevants de l’actual govern [espanyol] van negar fins a tres cops conèixer Villarejo, mentre que s’ha evidenciat que no era cert”, en referència a Delgado.

Tot i que Cospedal ja no ostenta cap càrrec de direcció al pinyol més pròxim a Casado, l’ex secretària general del PP sí que té un lloc a l’executiva, i ha aconseguit col·locar els seus afins en llocs de responsabilitat. Va ser en aquest context que ahir el PP va fer pinya amb Cospedal. La vicesecretària de comunicació, Marta Gómez, va explicar que l’exministra de Defensa havia enviat les explicacions a la direcció del partit, que després es van difondre en un comunicat, i que eren convincents, segons el parer de la direcció. “Al PP no s’ha obstruït cap cas”, va afirmar Gómez, que va afegir que al partit “no preocupen ni aquestes gravacions ni cap de les altres que hi pugui haver”. A més, va encendre el ventilador i va dir que no és “gratuït” que la notícia es conegués al mateix moment que la petició de presó de la fiscalia contra diversos càrrecs del PSOE andalús pels ERO.

El govern espanyol va passar de puntetes sobre la qüestió, que, per a ells, és pólvora mullada en la batalla contra el líder de l’oposició. L’executiu ha defensat que les filtracions d’un comissari que intenta “fer xantatge a l’Estat” no haurien de servir com a arma llancívola entre partits en el cas de la ministra, i ahir es va veure forçat a obrar en conseqüència. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va limitar a lamentar les filtracions. El PSOE, en canvi, sí que va demanar “coherència” al PP i que actuï de la mateixa manera amb Cospedal que amb Delgado, segons va dir la portaveu del comitè electoral del partit, Esther Peña, en una roda de premsa. Des de Ciutadans, Albert Rivera sí que va demanar explicacions al PP sobre si López del Hierro va “obstaculitzar” la investigació de la trama amb la informació.

Villarejo va espiar Rajoy

I no va ser l’única revelació sobre Villarejo que es va conèixer ahir. Segons 'El Mundo', el 2011 el comissari va espiar un sopar de Rajoy amb empresaris del lobi Fòrum Pont Aeri i va fer servir la informació per aconseguir contractes amb empreses de l’Íbex, com ara Sacyr. El sopar va ser a casa de l’editor de 'La Vanguardia', Javier Godó, quan Rajoy encara era cap de l’oposició, i la informació que va fer servir Villarejo era bàsicament empresarial.

stats