El PP tanca la campanya presentant-se com l'antídot als socialistes per intentar neutralitzar l'efecte Vox
Pablo Casado torna a Catalunya per acompanyar Alejandro Fernández en l'acte final
BarcelonaL'estancament en les enquestes ha fet que els últims dies el PP hagi intensificat els seus dards contra Vox per intentar evitar un probable sorpasso de la candidatura d'Ignacio Garriga, però també que hagi augmentat les crítiques contra els socialistes. En la recta final de la campanya, Alejandro Fernández ha deixat d'obviar l'extrema dreta com havia fet a l'inici i ara ja el presenta obertament com un partit "populista" que busca el "conflicte" per pescar entre la bossa d'indecisos. El cas Bárcenas ha estroncat les expectatives a l'alça dels populars, tal com ha admès el mateix Pablo Casado, i les últimes enquestes ja no els són tan favorables com les de fa unes setmanes. Tot el contrari, els conservadors tornarien a quedar-se a l'últim lloc de l'arc parlamentari amb els mateixos quatre diputats. Per això, aquest divendres han tornat a culpar el PSOE d'estar al darrere d'una operació per desprestigiar el partit.
"Ha sigut una campanya molt difícil. Ja va començar amb totes les trampes i el joc brut que només sap fer l'esquerra. Han intentat per terra, mar i aire boicotejar el projecte d'Alejandro Fernández", ha criticat Casado en l'acte final de campanya que el partit ha fet a Barcelona. Segons la seva argumentació, que el PP pogués passar de 4 a 7 diputats va activar les alarmes del PSOE, que va fer entrar a jugar la confessió de l'extresorer del PP en un judici que ja estava fixat per a la setmana passada.
Si fins ara havia estat més diplomàtic, aquest divendres Alejandro Fernández s'ha deixat anar i ha carregat de valent contra els socialistes. "A tots ells els dic que no em fan cap mena de por i que no penso abaixar el cap per res, perquè estic orgullós del president del PP, que és el que té els principis més sòlids d'Espanya", ha dit el candidat popular, que ha vinculat els socialistes amb el cas Bárcenas i que també ha insinuat que han estat al darrere de la polèmica per les declaracions de Casado desmarcant-se de la gestió del'1-O de Mariano Rajoy. En aquest punt, per treure gravetat a la situació, com va fer al Parlament amb Manolo Escobar, ha arrencat a recitar un fragment de Como una ola, de Rocío Jurado. "No em fa por cap populista, ni d'esquerra ni de dreta ni nacionalista", ha conclòs.
A la caça del votant de Vox
Alejandro Fernández ha tornat a lluir el manifest signat pels partits independentistes en què veten el PSC per alertar que tot plegat es tracta d'una mentida. Segons ell, ERC i el PSOE tenen un pacte ocult i la prova és que no s'han aixecat de la taula de diàleg. Per evitar que l'independentisme torni a governar o que ho faci un govern tripartit, el candidat del PP ha tornat a erigir el seu partit com l'únic vot que pot tenir la "clau" per evitar-ho. I aquí és quan ha tornat apuntar contra Vox. «Per combatre la misèria moral d'aquests últims anys, ¿necessiten Espanya i Catalunya un nacionalisme equivalent que es dedica a dir "covard" i "traïdor" a qui no pensi com ell?», ha preguntat tot fent referència a la candidatura d'Ignacio Garriga, de qui ha ironitzat que no se sàpiga el pressupost de la Generalitat: "Ho pot aprendre fent colzes". "Si Espanya fossin Abascal i els seus amics, quina Espanya més petita", ha etzibat. Fernández ha retret que Vox apel·li "a les baixes passions" per treure uns quants vots més.
També s'hi havia referit una estona abans Pablo Casado, que ha volgut presentar el PP com l'únic que fa anys que defensa la "llibertat i Espanya" per davant de Vox. I, en aquest sentit, ha enviat un dard directe a Santiago Abascal retraient-li que hi hagi diputats de Vox que defensin sortir de la Unió Europea. "On seria la llibertat davant l'independentisme? A què estem jugant? Ens volen treure de la Constitució i la Unió Europea? És el mateix que Puigdemont, per això comparteixen grup parlamentari al Parlament Europeu", ha afirmat, tot i que ha oblidat que Puigdemont, com Toni Comín i Clara Ponsatí són diputats no adscrits a cap grup parlamentari.
El partit que vol "liderar" el constitucionalisme
Si es compleixen les enquestes, els populars no rendibilitzarien, doncs, els fitxatges de l'exdiputada de Ciutadans Lorena Roldán i la número dos de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera. No li haurien servit a Alejandro Fernández per demostrar que el PP és el partit paraigua que pot aglutinar tot l'espai constitucionalista, tal com s'havia marcat com a objectiu per a aquesta campanya. Malgrat tot, Casado hi ha insistit: "El PP és la casa comuna del centredreta, del constitucionalisme". El líder estatal ha tornat a presentar el PP com el "líder del constitucionalisme", el partit que defensa la "llibertat" molt abans que Vox. "Nosaltres som aquí des de fa 40 anys. Altres no hi eren", ha retret Casado al partit d'Abascal davant les "amenaces" –que Casado ha condemnat– que ha rebut l'extrema dreta en els seus mítings les últimes setmanes. Segons ell, el PP les porta "patint" des de fa anys.
El PP s'ha volgut erigir com el constitucionalisme que promou la "concòrdia" i la "convivència" dels catalans, però sempre dins del marc constitucional, tal com s'ha encarregat de recordar Alejandro Fernández aquest divendres. El candidat ha repetit el seu model econòmic basat en una baixada generalitzada d'impostos i també ha tornat a defensar canvis en el sistema educatiu (entre d'altres per l'elecció de la llengua per part dels pares). Hi havia insistit prèviament el líder estatal, Pablo Casado, que s'ha bolcat en la campanya del PP per al 14-F. De fet, Casado fa mesos que és un habitual a Catalunya. Des del mes de novembre amb visita setmanal. «Anava a dir allò de "Ja soc aquí"», però com que hi soc cada setmana... Em sento un català més", havia començat la seva intervenció el líder estatal. En els 15 dies de campanya, ha estat protagonista set vegades i aquest divendres ha promès que continuarà venint després del 14-F.