Governabilitat a l'Estat

El PP maniobra per retardar la reforma que afavoreix els presos d'ETA

El Senat dona per vetada la proposta i pretén que es torni a votar al Congrés

La senadora del PP i germana de Miguel Ángel Blanco, Marimar Blanco, a l'hemicicle
14/10/2024
2 min

MadridEl PP continua utilitzant com més li convé la majoria absoluta al Senat. Aquest dilluns ha provat l'últim recurs que li quedava sota la màniga per retardar l'aprovació d'una reforma legal que afavoreix als presos d'ETA perquè se'ls convalidarien a l'Estat les penes complertes a França. L'argúcia de la formació que lidera Alberto Núñez Feijóo ha consistit en fer veure que la cambra alta ha vetat la iniciativa que s'havia aprovat al Congrés pel fet que el ple l'ha rebutjat, tot i que al Senat hi ha una manera diferent de tombar les lleis: es presenten vetos i esmenes durant el tràmit en comissió i, posteriorment, es voten. En aquest cas no se n'havia presentat cap, de manera que es donava per fet que al ple tiraria endavant. Com que es va conèixer la setmana passada l'efecte que tindria, el PP ha hagut d'improvisar a correcuita una via per intentar-ho tombar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, fonts del PSOE al Congrés ja avancen que la cambra baixa pot enviar directament al Butlletí Oficial de l'Estat la iniciativa i que entri en vigor, més enllà de la interpretació que el Senat hagi fet de la votació que s'ha donat aquest dilluns a la cambra alta. Fins i tot, el PP ha elaborat un informe jurídic sobre aquest fet inèdit en què justifica que el que ha succeït encaixa amb l'article 90.2 de la Constitució, que és el que regula el poder de veto del Senat i que obliga les iniciatives a tornar al Congrés. Caldrà veure què fa la institució que presideix Francina Armengol. "Cal estudiar-ho, però sembla un invent del Senat", apunten fonts del seu entorn.

Si es decidís donar per bo que el Senat ha vetat el text, s'hauria de tornar a votar al Congrés i caldria la majoria absoluta de l'hemicicle per donar-li la llum verda definitiva. A la comissió de Justícia i al ple no hi va haver cap vot en contra —el PP i Vox hi van votar a favor per "error", asseguren, perquè no van veure els efectes que podia tenir la reforma—, de manera que en principi la majoria plurinacional podria permetre igualment la seva aprovació. Ara bé, si s’arribés en aquest punt, els populars podrien esmenar la seva errada.

stats