El camí dels indults

El PP continua escurçant distàncies amb el PSOE al CIS en ple debat pels indults

L'espai a l'esquerra dels socialistes pren força mentre Vox retrocedeix i Cs atura la sagnia

MadridEl PP continua escurçant distàncies amb el PSOE a nivell demoscòpic en ple debat sobre la concessió dels indults. Si bé el mes passat els socialistes van caure en picat i van passar de 10 punts de diferència a només 4,5, ara els de Pablo Casado se situen a només 3,5 punts percentuals dels de Pedro Sánchez en estimació de vot. És el resultat de l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre el 2 i el 15 de juny, el primer que recull els efectes tant de la campanya de la dreta contra els indults com de la intensa campanya del president espanyol iniciada a finals de maig a favor de la concessió de la mesura de gràcia als líders independentistes. El desgast per al PSOE, doncs, existeix, però en l'última enquesta no és gaire acusat perquè només perd mig punt (passa d'un 27,9% d'estimació de vot a un 27,4%), mentre que els populars en guanyen respectivament mig més fins a un 23,9%. En intenció directa de vot (la resposta espontània dels enquestats), la diferència és encara més petita: un 17,3% diuen que votarien el PSOE en cas d'eleccions i un 17% que votarien el PP.

Però si un partit creix en aquest baròmetre és Unides Podem. L'elecció de la ministra Ione Belarra al capdavant del partit després de l'adeu de Pablo Iglesias s'hauria traduït en un impuls del partit lila, que ja se situa a només un punt de l'extrema dreta. En concret, augmenta 1,6 punts fins a un 12% d'estimació de vot, mentre que els de Santiago Abascal continuen caient fins al 13% en la mesura que el PP creix. Ciutadans, al seu torn, aconsegueix aturar la sagnia de vots i creix quatre dècimes en l'últim baròmetre fins a un 5,7%.

Cargando
No hay anuncios

Díaz desbanca Sánchez com el més ben valorat

El baròmetre dibuixa no només un bon escenari per a Podem, sinó per a tot l'espai a l'esquerra del PSOE. Més País continua el seu ascens després dels bons resultats en les eleccions madrilenyes i obté un 4,1% d'estimació de vot, tres dècimes més. Es tracta del millor resultat fins ara al CIS per als d'Íñigo Errejón. Això, sumat al fet que la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz –la ungida per Iglesias per ser la pròxima candidata del partit–, irromp per primer cop al baròmetre amb una valoració més bona que no pas el president espanyol: 4,6 sobre 10 la primera i 4,2 el segon, la mateixa nota que Errejón, que també hi apareix com a líder per primer cop. Es tracta d'un canvi de tendència total, ja que Pablo Iglesias obtenia sempre unes notes al voltant del 3 o fins i tot inferiors. Pel que fa a Casado, es manté en un 3,6. Arrimadas també es manté en un 3,5 i Abascal puja dues dècimes, fins a un 2,8.

Cargando
No hay anuncios

Els partits catalans també noten l'efecte de la investidura a Catalunya. Esquerra creix en un mes sis dècimes i obté un 3,6%, mentre que Junts per Catalunya es manté en un 1,6%. Pel que fa a la CUP, creix dues dècimes fins a un 0,8%.

Un de cada cinc espanyols creu que Ceuta i Melilla seran marroquines d'aquí 20 o 25 anys

L'enquesta del CIS no pregunta pels indults, però sí per l'última crisi migratòria, humanitària i diplomàtica que ha viscut Espanya: la de l'entrada massiva de persones a Melilla. D'acord amb el baròmetre, un 20,3% dels espanyols creuen que Ceuta i Melilla d'aquí 20 o 25 anys seran del Marroc. Només el 15,1% consideren, però, que en el fons són ciutats marroquines i no pas homologables a les de la resta de la Península. El 53,6% creuen, en canvi, que seguiran sent espanyoles i un 25,1% diuen que no ho saben.