Política12/11/2020

El PP recupera l’estratègia de les firmes contra la immersió lingüística

Aleix Moldes
i Aleix Moldes

BarcelonaEra dimarts 31 de gener del 2006 i l’aleshores cap de l’oposició a Espanya, Mariano Rajoy, encapçalava una llarga cua de gent a la cèntrica Plaza de las Flores de Cadis. Ell era el primer -per internet ja n’hi havia milers- que estampava la seva firma per reclamar la convocatòria d’un referèndum estatal en el qual tots els espanyols votessin sobre l’Estatut de Catalunya. La pregunta plantejada estava evidentment dirigida als seus postulats: “¿Considera convenient que Espanya continuï sent una única nació en la qual tots els seus ciutadans siguin iguals en drets i obligacions, així com en l’accés a les prestacions públiques?”

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquella campanya, destinada bàsicament a desgastar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i de la qual alguns dirigents del PP s’han acabat penedint, va marcar l’inici d’una onada anti-Estatut arreu de l’Estat. Rajoy va arribar a la Moncloa cinc anys després, un cop l’Estatut ja havia sigut mutilat pel Tribunal Constitucional. Ara, gairebé quinze anys més tard, és el seu successor al partit, Pablo Casado, qui n’engega una altra amb el mateix objectiu (desgastar el govern socialista de torn) i amb detalls que recorden inevitablement el 2006.

Cargando
No hay anuncios

“Recorrerem al TC la llei Celaá si el govern i els seus socis nacionalistes exclouen el castellà com a llengua vehicular i liquiden la llibertat educativa contra la concertada”, piulava Casado fa una setmana. Com? Recollint firmes contra la nova llei d’educació com abans van fer contra l’Estatut. Ha sigut el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, qui aquesta setmana ha explicat que la recollida de firmes es farà aprofitant-ne una altra que el PP ja té engegada per acumular suport ciutadà a favor d’una “llei antiokupació”.

“Stop llei Celáa: defensem la llibertat” porta per títol aquesta nova campanya, probablement sense tant simbolisme com aquella “Tots tenim dret a opinar” del 2006, que va aconseguir portar quatre milions de firmes al Congrés, quan ni tan sols les necessitaven. Curiosament ni en aquella campanya ni en el camí posterior al TC els populars van recórrer la immersió lingüística. Ara ha arribat el moment.