El PP reclama una segona Transició que deixi enrere "l'odi" i els "bàndols" del franquisme
Cospedal se suma a la reivindicació dels nous partits, però creu que l'esperit del 1978 només el poden reviure les formacions que defensen la "unitat d'Espanya"
MadridA les portes de la campanya de les generals, el líder de Podem, Pablo Iglesias, presentava el llibre 'Una nueva Transición. Materiales para el año del cambio' (Akal), un compendi d'assajos que havia escrit a les portes del 20-D i d'entrevistes que li havien fet. La formació morada ha reivindicat des del seu naixement que Espanya havia de viure una segona Transició, una manera de deixar enrere la Constitució de consens del 1978, "obrir-ne el cadenat", i tornar a preguntar als ciutadans quin Estat volen.
Ciutadans ha pujat al mateix tren. Com a partit emergent a Espanya, Albert Rivera també ha apel·lat a una segona Transició a l'Estat, però en aquest cas per frenar l'independentisme. Ara el PP també se suma a aquest discurs de la nova política en un moment en què la pugna per la presidència del govern espanyol està més que enrarida. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, ha reclamat aquest diumenge des de Guadalajara, on ha presidit la junta directiva provincial, una segona Transició per deixar enrere els "bàndols" del franquisme.
"Demano al PSOE que no tingui sempre al damunt de la taula la clara vocació de parlar d'odi o sectarisme, que no torni sempre al mateix, que el 1978 ja vam deixar enrere l'odi, el sectarisme i els bàndols que alguns sempre volen posar sobre la taula", ha reclamat. Per això Génova demana als socialistes que recuperin "l'esperit de la Transició" i permetin "reeditar-ne" una altra. Però per al PP això només ho poden fer els partits que creuen en la "unitat d'Espanya", en la "llibertat" i en el "pluralisme polític". "Ens hem de posar d'acord els partits moderats i constitucionalistes per fer grans cessions i ser generosos", ha afegit.
Si no és això, Cospedal alerta que un aliança entre PSOE, Podem, IU i els partits sobiranistes és un "perillós equilibri" que portarà a la "inestabilitat i a la ruptura de la unitat del nostre país". En aquest sentit, ha alimentat la teoria dels pactes "a la contra" del PP. "El que no es pot tancar és un pacte a la contra, que no sigui bo per a l'interès general d'Espanya, sense ni deixar possibilitat al diàleg", ha dit, reivindicant que el PP va guanyar un de cada tres vots i que no se'l pot deixar fora.
El PSOE insisteix en el 'no'
La número dos del PSOE el 20-D, Meritxell Batet, ha insistit aquest diumenge que els socialistes no s'abstindran per afavorir la investidura d'un president del PP. Ahir, dissabte, Pedro Sánchezva espolsar-se la pressió amb un atac frontal a PP i Podem. Va avisar Rajoy que ha d'intentar de seguida ser investit o bé plegar. I a Iglesias va acusar-lo de "xantatge".