El PP rebutja ara una moció de censura i contradiu Feijóo

Els populars tanquen files amb el seu líder i acusen el PSOE d'estar impulsant una "operació de distracció"

3 min
Isabel Díaz Ayuso i Dolors Montserrat en un esmorzar informatiu a Madrid

MadridFa un mes, quan Pedro Sánchez va anunciar que no dimitia després dels cinc dies de reflexió, Alberto Núñez Feijóo va descartar impulsar una moció de censura al Congrés perquè no tenia els números per guanyar-la. Tot i que continua sense comptar amb els suports necessaris, el líder del PP va obrir aquest dilluns la porta a utilitzar aquesta eina després del 9-J, en una entrevista a Antena 3 que va generar desconcert i ha provocat una sacsejada en la recta final de la campanya de les europees. Feijóo s'ha convertit en focus de totes les crítiques, tant les del PSOE com les de Vox, per la "incongruència" que suposa el fet que li caldria comptar amb els vots de Junts perquè triomfés. Davant d'aquesta situació, un dia després els populars han sortit a rebutjar que la moció sigui sobre la taula, fent equilibris per no desautoritzar el seu president: acusen Pedro Sánchez d'estar maniobrant per treure de context les paraules del seu líder.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi ha res", asseguren fonts del PP, que remarquen que no hi ha cap negociació en marxa amb la formació de Carles Puigdemont ni hi ha previsió de fer servir la moció de censura. "El PSOE està molt nerviós, i sempre veiem en les últimes setmanes abans de les eleccions operacions de distracció del PSOE, perquè estan nerviosos", ha argumentat la candidata dels populars als comicis europeus, Dolors Montserrat, en un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum a Madrid. No és el primer cop que Feijóo s'embolica amb Junts en una campanya electoral. En la dels comicis gallecs d'aquest mateix any, el líder popular va provocar un terratrèmol obrint la porta a indultar Puigdemont si es donessin una sèrie de condicions que el mateix president popular admetia que eren poc realistes. Ara bé, el fet que Feijóo s'ho plantegés encara que no hi hagués el context propici va generar un cop més desconcert entre les files populars i va donar munició als socialistes, que van carregar contra la contradicció del líder del PP.

En aquella ocasió al PP gallec no li va passar factura la ficada de pota de Feijóo i va aconseguir majoria absoluta el 18-F. Aquest cop el líder del PP ha fet aquest polèmic exercici de "política-ficció", en paraules seves, amb unes enquestes que donen guanyador el seu partit aquest diumenge, però amb una distància amb els socialistes que sembla escurçar-se. Fonts de l'entorn de Feijóo denuncien un intent del PSOE de "tergiversar" el que va dir a Antena 3 i sostenen que a l'entrevista va quedar "tot claríssim". "La millor moció de censura són les urnes", insisteixen. En la mateixa línia s'ha pronunciat públicament Montserrat, que ha dit que un bon resultat dels populars el 9-J pot forçar el president del govern espanyol a "convocar eleccions" generals perquè deixarà en evidència que "la legislatura s'haurà acabat".

Cap càrrec del PP ha criticat públicament la patinada estratègica de Feijóo a menys d'una setmana del 9-J, encara que han hagut d'apagar entre tots un foc que ell mateix ha encès. El partit tanca files amb el seu líder i espolsa les culpes de la polèmica al PSOE i als mitjans de comunicació. Davant la pregunta directa de si es plantejava una moció de censura, Feijóo va dir a Antena 3 que per acabar amb el govern de Sánchez es plantejava "totes les eines oportunes". Sense fer una menció explícita a la moció de censura, Isabel Díaz Ayuso ha denunciat que "en les últimes 24 hores" la maquinària de Sánchez està impulsant una operació de "persecució personal" i "descrèdit de l'adversari polític" contra Feijóo. El que sí que ha advertit la presidenta madrilenya és del risc que pot tenir "donar per feta" la victòria el 9-J i ha demanat "no caure en els errors de les generals", que van frustrar l'aspiració de Feijóo d'arribar al Palau de la Moncloa tot i ser primera força.

Des del govern espanyol repliquen que la "contorsió" que Feijóo no va descartar fer és una demostració que és un "polític desesperat per la incapacitat de presentar un projecte propositiu". Segons la portaveu de l'executiu, Pilar Alegría, el líder del PP ha quedat "desacreditat". "Està cada vegada més descartat" com a possible president del govern espanyol, fins i tot "pels que mouen els fils de la dreta i la ultradreta", ha sentenciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres a la Moncloa.

stats