PP i Cs acusen la mesa de fer "maniobres" perquè el TC no pugui actuar abans de la investidura
El PSC reclama per carta a Torrent que garanteixi la presència física de Puigdemont a l'hemicicle
BarcelonaPP i Ciutadans consideren que tant Carles Puigdemont com la mesa del Parlament estan fent servir "estratagemes" per aconseguir que l'oposició no tingui "marge de maniobra" per evitar ni la delegació de vot dels diputats a Brussel·les ni la investidura a distància mitjançant un recurs al Tribunal Constitucional (TC), que no tindria temps de pronunciar-se abans de la celebració del ple d'investidura. Tal com tots dos partits han expressat aquest dimarts al Parlament, la decisió de Junts per Catalunya de posposar la petició de delegació de vot de Carles Puigdemont i el fet que la mesa no s'hagi pronunciat encara sobre si concedeix la delegació de vot a la resta dels diputats són "moviments" que apunten en aquest sentit.
Així, el portaveu del PP, Santi Rodríguez, ha afirmat que considera que la decisió de Junts per Catalunya de posposar la petició de delegació de vot de Carles Puigdemont respon a una "maniobra per intentar evitar que es puguin presentar recursos jurídics contra la convocatòria del debat d'investidura d'una persona que es presumia absent". Així, el fet que Puigdemont hagués demanat la delegació de vot donaria a entendre que no vindria a la investidura i, per tant, els grups podien impugnar-la per incomplir el reglament. Ara, JxCat deixa la porta oberta al fet que el seu candidat torni de Bèlgica per ser investit, per la qual cosa no consta que la investidura hagi de ser telemàtica.
En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, sobre el fet que la mesa del Parlament hagi posposat la decisió sobre delegar el vot als altres quatre diputats electes a Bèlgica. "Es manegen els 'tempos' per garantir la indefensió de la resta de grups parlamentaris", ha lamentat: "Volen prendre aquesta decisió a poques hores del ple per garantir que no tinguem temps d'evitar-lo amb els recursos jurídics pertinents". Per aquest motiu, Ciutadans demanarà a la mesa que "expressi per escrit els motius que ha tingut per posposar avui la delegació de vot: farem ús de tots els recursos jurídics que tinguem a l'abast per evitar que el mateix dia del ple, o poques hores abans, se'ns coli una decisió i que no tinguem temps d'aturar-la".
Així, Ciutadans ha anunciat que demanarà per escrit una reconsideració a la mesa quan es conegui la seva decisió sobre la delegació de vot, i si és desestimada portaran la resolució al Tribunal Constitucional, però Carrizosa ha admès que segons en quin moment s'anunciï aquesta decisió potser no tindran temps que s'aturi el ple abans que se celebri.
Rodríguez també veu una "estratègia" en aquesta decisió de l'òrgan del Parlament: "No entenem per què la mesa no ha pres una decisió, quan no hi ha cap mena de dubte en relació a la possibilitat o la impossibilitat de delegar el vot a persones fugides de la justícia i, per tant, en cap interpretació del reglament hi cap", ha dit Rodríguez: "Ens recorda la situació que es va viure durant l’agost de l’any passat, en què Forcadell anava posposant la decisió d’admetre a tràmit el text del projecte de llei del referèndum d’autodeterminació" i que retardava, doncs, el moment d'"acceptar a tràmit iniciatives que podien ser controvertides i objecte de recurs". "No ens agradaria que això fos un símptoma que comença la legislatura de la mateixa manera que va acabar l’anterior", ha sentenciat.
El PSC renuncia al recurs per evitar el ple d'investidura
El PSC va ser el primer que va anunciar que recorreria al TC si Puigdemont continuava sent el candidat i, en paral·lel, demanava la delegació de vot. Un cop Puigdemont ha retirat aquesta petició, la portaveu socialista, Eva Granados, ha explicat que no poden estar segurs que finalment no assisteixi a la sessió d'investidura. Ara bé, el PSC ha demanat una garantia addicional al president del Parlament. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet arribar una carta a Roger Torrent en què li demana que garanteixi que el candidat a la investidura serà present a l'hemicicle. "Volem que ens asseguri que el candidat serà present en el debat", ha insistit Granados.
La portaveu socialista també ha lamentat que la mesa hagi ajornat la decisió sobre la delegació de vot dels altres quatre diputats a Brussel·les i ha remarcat que, si finalment hi ha un debat d'investidura telemàtic, ells "no hi participaran", sense aclarir si marxaran dels escons.
Els comuns rebutgen la "judicialització de la política"
Per la seva banda, la portaveu dels comuns, Elisenda Alamany, ha rebutjat la "judicialització de la política" que pretenen Cs, PP i PSC: "Nosaltres no tenim res a veure amb el projecte neoliberal de JxCat, però som lleials al Parlament i farem oposició des del nostre escó". "Compartim que tots els diputats elegits per la ciutadania i per tornar a la normalitat democràtica haurien de ser presents a la sessió d’investidura, però ens sembla que hauríem d’estar parlant de quins debats de país hauríem de tenir en aquell moment, i malauradament s’estan fent sobre la interpretació d’un reglament", ha sentenciat: "La prioritat ara mateix hauria de ser el país i no estratègies personalistes".
Amb tot, Alamany s'ha mostrat més partidària d'investir "un candidat que pugui governar des de Catalunya".
D'amagatotis en el maleter d'un cotxe
El diputat popular ha expressat, a més, el seu "profund desacord amb la decisió del president del Parlament de proposar Puigdemont per a la investidura". "Només hi ha dues opcions, que es mantingui a fora d'Espanya o que vingui, però si ve la seva destinació és ser detingut i presentat davant el jutge del Tribunal Suprem", ha assegurat. "Suposant que no li hagi passat pel cap pretendre entrar d'amagatotis al Parlament, no sé si en un maleter d'un cotxe igual que va sortir d'Espanya", ha insistit. "Demanem que Roger Torrent rectifiqui aquesta decisió, però si no ho fa que expliqui de forma clara, nítida i transparent com pensa que es durà a terme aquesta sessió d'investidura".
Ciutadans intentarà que Junts per Catalunya pagui la sentència del cas Palau
Carrizosa també ha anunciat que Ciutadans ha presentat un "un escrit dirigit a la mateixa administració de la Generalitat perquè informi dels informes tècnics i jurídics que està desenvolupant per donar compliment de la sentència del cas Palau, que preveu que CDC pagui 6,6 milions al Consorci del Palau". Per a la formació taronja, "el PDECat és el mateix que CDC" i, per tant, Junts per Catalunya hauria de pagar aquesta sanció amb els diners obtinguts en subvencions quan es va presentar a la campanya electoral: "Es van presentar en coalició per cobrar les subvencions electorals. Volem que les subvencions que van a parar al PDECat per raons d'haver-se presentat amb CDC vagin a parar a reparar el mal que va fer CDC en el cas Palau".