DRET A DECIDIR
Política07/08/2014

El PP ja avisa que curtcircuitarà l’eina legal del 9-N

Els populars desatenen la crida de Mas a no entorpir la cita i avancen que portaran la llei de consultes al TC

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaFa exactament 22 dies la comissió primera del Parlament aprovava -amb l’única oposició del PP i Ciutadans- la llei de consultes, el marc legal amb què les forces del dret a decidir pretenen donar cobertura a la cita del 9 de novembre. Abans que rebi al setembre l’aval definitiu del ple de la cambra catalana, el text s’ha enviat al Consell de Garanties Estatutàries perquè n’avaluï la constitucionalitat. El veredicte d’aquest òrgan consultiu de la Generalitat es preveu que arribi cap al 22 d’agost, però el PP no s’ha volgut esperar i ja anuncia que farà tot el possible per tombar jurídicament l’última eina legal per fer possible el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artur Mas feia dimarts l’enèsima crida a Mariano Rajoy a “no enfonsar” la llei de consultes i a tolerar un 9-N organitzat sota un paraigua legal català, sense necessitat que el govern espanyol hagi d’autoritzar formalment la convocatòria. No van passar ni 24 hores que els populars ja van tancar-hi la porta. L’encarregat de respondre a l’apel·lació de Mas va ser el portaveu del PP al Congrés de Diputats, Alfonso Alonso. En declaracions a Onda Cero, Alonso va advertir ahir al president de la Generalitat que, si el PP considera que la llei que aprovarà el mes vinent el Parlament és inconstitucional, l’executiu central “la recorrerà” al Tribunal Constitucional (TC) i mirarà de “paralitzar” la seva aplicació per al 9-N.

Cargando
No hay anuncios

Millo ho considera un “frau de llei”

De fet, els populars ja observen elements inconstitucionals en la llei aprovada en comissió i que ara revisa el Consell de Garanties Estatutàries. Ahir el portaveu parlamentari del PP a Catalunya, Enric Millo, afirmava a Catalunya Ràdio que el text representa “un frau de llei”, perquè invocant les competències en consultes populars que l’Estatut atorga a la Generalitat es pretén emparar un “referèndum il·legal”. Per tant, a parer seu, es tracta d’una simple “trampa” per poder esquivar la legalitat constitucional.

Cargando
No hay anuncios

Alonso va anar més enllà i va carregar directament contra el president de la Generalitat, a qui va descriure com “una joguina en mans d’ERC”. “Mas farà el que li digui Oriol Junqueras, perquè és el que ha estat fent en els dos últims anys”, va denunciar. Segons el portaveu del PP a la cambra baixa, els republicans estan desplegant “una estratègia per assolir el poder a Catalunya i desbaratar el sistema de partits” vigent. Una estratègia que arrossegarà Catalunya a “una crisi política que durarà temps, perquè quan s’emprèn aquest camí de sobiranisme i bogeria al final el que s’obté és divisió i radicalitat”. Segons Alonso, Mas “sap perfectament que no hi haurà consulta”, entre altres coses perquè aquest és el missatge que ja li va traslladar el mateix Rajoy en la reunió que van mantenir tots dos a la Moncloa el 30 de juliol.

CiU veu “inaudit” l’anunci del PP

Cargando
No hay anuncios

A CiU les esperances que la crida de Mas a Rajoy a “no entorpir” la llei de consultes fessin efecte eren nul·les, però, tot i així, va molestar la pressa del PP per anunciar la seva intenció de dinamitar aquest marc legal. El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va considerar “inaudit” que el PP avanci que paralitzarà la llei de consultes sense que el Parlament l’hagi aprovat. Turull va raonar que el dictamen del Consell de Garanties pot aportar recomanacions per polir la constitucionalitat de la nova norma i, per tant, el text encara pot ser objecte d’esmena abans d’aprovar-se. Va recordar que, de fet, els populars ja van insinuar que l’impugnarien abans que es comencés a tramitar. “Això és por a la democràcia”, va dir a RNE.

Turull, a més, va emplaçar Rajoy a assumir la convocatòria del 9-N amb la mateixa “normalitat” amb què el primer ministre britànic, David Cameron, accepta el referèndum escocès del 18 de setembre. Cameron, va destacar, està “absolutament en contra” de la independència d’Escòcia, però això no li impedeix reconèixer que han de ser els escocesos els que ho decideixin. En canvi, a Espanya, el PP “fa ostentació del no-diàleg”, va deplorar el cap de files de CiU al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Enmig d’aquest creuament de retrets, els socialistes van adoptar ahir un perfil baix. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va recordar que “l’únic pla” que preveu el seu partit per trobar una sortida al conflicte català passa per una reforma federal de la Constitució. El secretari de política federal del PSOE, Antonio Pradas, va instar totes les forces polítiques a Espanya i a Catalunya a “asseure’s a negociar” i a proposar cadascú la seva proposta. Va deixar clar, però, que “no es pot fer un referèndum sense suport constitucional”. En això, el PP i el PSOE no discrepen.