NOVA ETAPA
Política28/07/2016

El PP, el PSOE i C’s exhibeixen unitat contra el procés

El govern espanyol portarà la resolució del Parlament al TC

Ara
i Ara

Barcelona“El govern seguirà actuant amb fermesa i proporcionalitat per garantir el compliment de la llei a Catalunya”. Amb aquesta frase concisa al seu compte de Twitter, Mariano Rajoy, va anticipar quina serà la seva resposta al desafiament del Parlament: insistir en la via judicial. I ho farà amb el suport del PSOE i Ciutadans (C’s), que ahir van ser informats personalment per Rajoy dels passos a seguir (també ho va ser Pablo Iglesias). El govern espanyol té previst presentar divendres davant el Tribunal Constitucional (TC) un incident d’execució contra la resolució del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del govern en funcions ja va donar ahir instruccions a l’Advocacia de l’Estat perquè actuï, ja que considera que la cambra catalana ha “vulnerat radicalment” la sentència que anul·lava la declaració de ruptura del 9-N, així com la interlocutòria que avisava el Parlament i la mesa d’“impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa que ignori un mandat del TC. De fet, l’alt tribunal no volia que l’aprovació de les conclusions es traduís en un enfrontament directe amb el Parlament, de manera que el criteri era esperar que l’advocat de l’Estat o la Fiscalia registressin algun tipus de petició per activar si cal aplicar algun mecanisme coercitiu, que la llei del TC estableix en cas d’incompliment de sentència.

Cargando
No hay anuncios

Un pas “molt greu”

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va comparèixer d’urgència al Congrés per deixar clar que pensen aturar un procés que va qualificar de “contumaç” després del pas “molt greu” del Parlament. Per a la vicepresidenta, la votació de la cambra “suposa la vulneració” del dret dels espanyols “a decidir quin és el seu marc constitucional”. Sáenz de Santamaría també va voler llançar un missatge de “tranquil·litat” a la ciutadania espanyola. Va dir que preservaran “el dret de tots a decidir com volen que sigui el seu país” i va fer una crida a “la unitat política” contra el desafiament català.

Cargando
No hay anuncios

En realitat el govern espanyol es manté fidel a l’estratègia que ha seguit fins ara per combatre el procés, és a dir, únicament mitjançant la via judicial de recursos al TC i sense donar marge a cap negociació política. Fins ara la Moncloa s’ha mostrat convençuda que amb això n’hi hauria prou, tot i el precedent del 9-N, en què l’Estat es va veure desbordat i va ser incapaç d’aturar el procés participatiu. Ara el repte és més gran perquè es tractaria d’inhabilitar el Parlament com a institució o bé algun dels seus membres. En aquesta estratègia compta d’entrada amb el suport del PSOE i C’s.

Sánchez s’alinea amb el PP

Cargando
No hay anuncios

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va ser ahir el primer a reaccionar. En una brevíssima declaració extraordinària sense preguntes, el líder dels socialistes va qualificar la decisió dels 72 diputats independentistes de “desafiament a l’autoritat” del TC i a la legalitat. També va raonar que “viola la Constitució i l’Estatut”.

Sánchez va assegurar que els representants de Junts pel Sí i la CUP no estan habilitats per “contravenir les lleis” ni “situar els catalans fora de la llei”. “És un greu error polític que no va enlloc, només cap a la fractura i la divisió de la societat catalana”, va dir. El líder socialista també ho va aprofitar per donar suport al govern espanyol, però amb un matís: li va demanar a Rajoy, a qui acusa d’immobilisme, que prengui la iniciativa per resoldre el plet català. Més contundent va ser la reacció de C’s des de Madrid. El seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, va demanar que el TC i la Fiscalia General de l’Estat actuïn immediatament perquè tenen competències per actuar d’ofici.

Cargando
No hay anuncios

Villegas va ser l’únic que va apuntar directament contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que van votar a favor que el ple debatés les conclusions del procés constituent, en considerar que han comès una “desobediència flagrant” i, per tant, haurien de respondre davant el poder judicial. En la mateixa línia es va expressar a la tarda el seu líder, Albert Rivera, que va demanar a la justícia que torni a posar els polítics catalans sota la seva jurisdicció. Rivera va aprofitar l’ocasió per criticar el PP i el PSOE per voler donar un grup propi al Congrés a un partit “separatista” com el Partit Demòcrata Català. “Si volen diners que s’entenguin amb Bárcenas”, va reblar.