El PP, el PSOE i C’s, contra la comissió sobre el procés
ERC rectifica i dóna suport a la proposta d’Homs
MadridEl Congrés no crearà una comissió de treball sobre el conflicte amb Catalunya, una de les mesures estrella del líder del PDECat a Madrid, Francesc Homs, durant la campanya del 26-J. Si no hi ha cap canvi d’última hora, el PP, el PSOE i Ciutadans tenen previst votar avui en contra de la moció presentada pel representant del grup mixt, que proposa buscar la manera de celebrar un referèndum legal i de forma acordada en un termini de tres mesos. Qui finalment sí que hi votarà a favor serà Esquerra. Els republicans van decidir ahir al matí, a última hora, fer marxa enrere i no abstenir-se per garantir la unitat d’acció a Madrid.
La decisió es va coure a alt nivell i des de Barcelona. El president de la Generalitat va decidir moure peça ja de matinada per evitar mostrar divisió en l’independentisme a Madrid amb una votació que, per a Homs, vol deixar en evidència que a la capital espanyola no volen dialogar. Carles Puigdemont va trucar al vicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, per reclamar-li unitat d’acció, després que la diputada republicana Ester Capella refermés l’abstenció dimarts a la tarda des del Congrés. Cal tenir en compte que ERC ja va considerar un “ paripé ” la proposta d’Homs durant la campanya i va anunciar que no li donaria suport. Ara el canvi de criteri ha arribat enmig d’una crisi d’unitat independentista, després que la CUP hagi demanat amb contundència la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané, perquè els Mossos van obrir d’ofici una investigació sobre la crema de fotografies del rei.
Cal seguir fent “pedagogia”?
Amb tot, els republicans segueixen pensant el mateix però al·leguen que la unitat independentista passa per davant. “Les negociacions han de ser bilaterals de govern a govern, no amb la creació d’una comissió que hàgim de potinejar amb gent al Congrés a qui li importa un rave el que passa a Catalunya”, va defensar ahir Capella a l’ARA, censurant que haguessin hagut de moure peça per defensar Homs. El portaveu del PDECat, en canvi, va assegurar que no havia pressionat ERC. En aquest sentit, va defensar que tenia clar des d’un primer moment que la comissió no prosperaria però que votacions com aquestes han de servir per “desmuntar l’ operació Catalunya ” i “continuar fent pedagogia que la política espanyola no vol votar”.
De fet, tant el PP com el PSOE i C’s van presentar esmenes -que Homs no va acceptar- per canviar el contingut de la comissió, rebutjant el referèndum. Durant el debat a l’hemicicle, tant la líder del PSC al Congrés, Meritxell Batet, com la diputada del PP català Alícia Sánchez Camacho van voler posar el dit a la llaga en les diferències entre ERC i el PDECat en aquest tema, però sense fer-ne massa sang. Batet va retreure a Homs que proposi crear una ponència al Congrés quan ja s’ha convocat la cimera per al referèndum. En el mateix sentit va apuntar el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va preguntar a Homs per què vol crear un nou “fòrum de diàleg” al Congrés quan Puigdemont ja ha anunciat que renuncia a assistir als “fòrums existents, com la Conferència de Presidents”.
Està previst que en la votació d’avui al final del ple també donin suport a la moció Units Podem, el PNB, Compromís i EH Bildu, a més d’ERCi el PDECat, una minoria insuficient a favor del dret a decidir davant dels partits constitucionalistes que constata, un cop més, que no hi ha via possible d’entesa per a un referèndum pactat amb l’Estat.