DESÈ ANIVERSARI DE L’11-M
Política11/03/2014

PP i PSOE tornen a xocar per la teoria de la conspiració de l’11-M

Fernández Díaz veu “evident” que ETA no va causar l’atemptat

Oriol March

BarcelonaLa vigília del desè aniversari dels atemptats de l’11-M va ressuscitar el xoc entre PP i PSOE per la teoria de la conspiració que va envoltar els anys posteriors a una acció terrorista que va causar 192 morts a Madrid. “El millor és que se sàpiga tota la veritat”, va assenyalar ahir la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va considerar que serien “benvingudes” noves dades sobre aquesta pàgina tràgica de la història d’Espanya. En els seus anys d’oposició, els populars van atiar -amb l’ajuda del diari El Mundo i d’altres tribunes de la dreta mediàtica- la teoria segons la qual ETA havia estat al darrere dels atemptats. La sentència judicial, però, va deixar clar que els autors van ser terroristes islamistes.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE va aprofitar les paraules de Cospedal per insistir que, “pel bé de tots”, seria convenient que el PP abandonés les explicacions alternatives a les sentenciades pel jutge. “Ja han passat deu anys”, va considerar el secretari d’organització dels socialistes, Óscar López. “Que mai més ningú sembri dubtes i causi tant dolor en relació a un fet tan terrible”, va afegir López. El dirigent socialista es referia d’aquesta manera a l’actuació del PP en els dies posteriors a la tragèdia, en plena recta final cap a les eleccions del 2004, quan insistia en l’autoria d’ETA i descartava -fins i tot quan ja es produïen detencions totalment aïllades de l’organització armada basca- l’autoria islamista.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules d’ahir de Cospedal i d’altres barons del PP -com el president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, que defensa que l’important és “saber qui va fer un atemptat tan salvatge”- indiquen que els populars encara no han enterrat del tot la teoria de la conspiració. Hi ha excepcions, això sí: el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz -molt pròxim a l’actual president del govern espanyol i candidat quan es van produir els atemptats, Mariano Rajoy- va assenyalar taxativament que ETA “no va ser la causant de l’11-M”. “És evident que va ser causada per terroristes jihadistes”, va apuntar el ministre en la inauguració d’una exposició organitzada per l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, presidida per Pilar Manjón.

“En aquests moments, aquest cas està formalment tancat des del punt de vista judicial, però sabem que la veritat absoluta i humana no l’estableix la veritat judicial”, va argumentar Fernández Díaz, que ha rebut fortes crítiques de la dreta mediàtica per la seva posició sobre la resolució dels atemptats. El ministre considera que només si s’aporten elements nous estaria justificat que la justícia reobrís el cas, que es va tancar l’octubre del 2007.

Cargando
No hay anuncios

Funeral d’estat

L’aniversari dels atemptats estarà presidit per un funeral d’estat a la catedral de l’Almudena que comptarà amb la presència dels reis d’Espanya, la princesa Letícia, la infanta Helena i Mariano Rajoy, entre altres autoritats. “Les víctimes segueixen requerint suport, afecte i solidaritat”, va apuntar ahir el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. El dia abans de la commemoració, però, el PSOE i el PP van tornar a xocar per la teoria de la conspiració. Exactament igual que fa deu anys.

Cargando
No hay anuncios

Les víctimes fan esforços per la unitat

Les associacions de víctimes han esmerçat esforços per exhibir unitat en el desè aniversari dels atemptats de l’11-M. “Hem pogut estar distants, però desunides no”, va assegurar ahir Pilar Manjón, la presidenta de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, amb la seva homòloga de l’Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, al costat. Manjón va defensar que no pel simple fet de ser víctimes s’ha de “pensar igual” i va subratllar que gràcies a concessions de les dues parts ha nascut la “convivència”. Manjón va lamentar la teoria de la conspiració, que, al seu parer, ha suposat una “doble victimització”.