Política18/07/2018

Cs i PSC s'acusen mútuament de complicitat amb l'independentisme davant la suspensió dels diputats

El PP també carrega contra els socialistes assegurant que han avalat les "tesis de Puigdemont"

Mireia Esteve / Marc Toro
i Mireia Esteve / Marc Toro

BarcelonaLa divisió entre independentistes a l'hora d'afrontar la suspensió dels diputats processats per rebel·lió ha tingut la seva reproducció al flanc constitucionalista. Després que se suspengués el ple d'aquest dimecres, Cs i PP han disparat contra el PSC pel fet d'haver avalat a la mesa la substitució dels parlamentaris suspesos –tal com defensava ERC–, mentre que els socialistes han denunciat la complicitat de la formació d'Inés Arrimadas amb JxCat a l'òrgan rector de la cambra catalana, on els dos grups s'han oposat a la solució plantejada pels lletrats.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arrimadas ha afirmat que el PSC ha contribuït a "tancar el Parlament i silenciar l'oposició" en un dia que la cambra –ha dit– ha sigut escenari d'un "ridícul espantós" i un "espectacle lamentable". "No es pot tancar el Parlament de Catalunya cada cop que el separatisme té una divisió interna o cada cop que Puigdemont ho vulgui", ha dit, fent extensiu el retret als de Miquel Iceta, i ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui el doble ple suspès aquest dimecres en aquest període de sessions, que acaba el 31 de juliol.

Cargando
No hay anuncios

Paradoxalment, la reacció d'Iceta ha sigut acusar Cs de "posar-se d'acord amb l'independentisme" i ser corresponsable de la suspensió del ple. El primer secretari del PSC ha argumentat que el partit taronja, com JxCat, s'han oposat a una solució que feia "compatible l'acatament" a la resolució del Tribunal Suprem i el "normal funcionament" del Parlament. "Avui es un dia trist per a les institucions catalanes", ha dit, i ha afegit que ha quedat palès que la majoria independentista està immersa en "l'enfrontament i la divisió" i que és "ostatge dels interessos de Puigdemont".

El primer partit a reaccionar a la suspensió del ple ha sigut el PP. El president del partit a Catalunya, Xavier García Albiol, ha qualificat la situació d'"esperpèntica". "Com que no tenen enemic exterior, ara necessiten barallar-se entre ells", ha denunciat. No obstant això, i de manera semblant a Cs, Albiol ha focalitzat la seva crítica en el PSC. El popular ha acusat els d'Iceta d'avalar les "tesis de Puigdemont" i votar al costat de JxCat, si bé el PSC ha votat al costat d'ERC la posició contrària a la llista de Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, Albiol considera que amb la posició dels socialistes d'aquest matí s'ha tornat a trencar "la unitat d'acció dels partits constitucionalistes davant de l'independentisme" i assegura que això confirma "les sospites" dels populars que els socialistes tinguin una actitud de "submissió" davant dels grups independentistes després que Pedro Sánchez hagi accedit a la Moncloa. Arrimadas no s'ha estat de carregar també contra el PSOE, a qui cada vegada acusa de "mirar cap a una altra banda" perquè necessita el favor dels independentistes per continuar governant.

Els comuns acusen Cs i JxCat d'haver paralitzat el ple

Per la seva banda, els comuns han carregat contra les discrepàncies que han fet evidents aquest matí els partits independentistes, que han qualificat de "desorganització absoluta", però han acusat directament Ciutadans i JxCat de no haver fet possible la celebració d'aquest ple. De fet, el líder dels comuns, Xavier Domènech, ha remarcat que el seu grup parlamentari estava d'acord amb la proposta del president del Parlament, Roger Torrent, que estava basada en l'informe dels lletrats. "La proposta de la mesa complia les condicions de no alterar les majories parlamentàries i portava a un ple amb garanties", ha argumentat.

Cargando
No hay anuncios

Domènech, a més, ha criticat la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, a qui acusen de voler intercedir sobre "què es pot legislar i què no" perquè asseguren que el text del magistrat proposa una mesura que no està prevista ni a la LOREG ni al reglament de la cambra catalana.