DEBAT D’INVESTIDURA
Política02/03/2016

El PP ja prova de fer-se seu l’acord PSOE-C’s

Reafirma el no a Sánchez, però es mostra disposat a treballar sobre el document la setmana que ve

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridMariano Rajoy va decidir ahir cedir el protagonisme a Pedro Sánchez. No va fer cap declaració ni a l’entrada ni a la sortida del Congrés. Es va reservar per avui, quan sigui el primer a rebatre el discurs del líder socialista. Però la seva cara ahir a l’hemicicle pagava per si sola. Sánchez va convertir el seu discurs en un cos a cos amb el president en funcions del govern espanyol, i Rajoy va entomar els cops amb una actitud entre la resignació i l’avorriment, mentre es menjava un caramel. Es va limitar a reafirmar el seu no al candidat socialista en un tuit. “La posició del meu grup parlamentari és clara, no a Pedro Sánchez”, va dir. La seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va complementar la resposta als passadissos del Congrés. “Només diré una cosa: tinc la sensació que, per molt que li pesi al senyor Sánchez, la setmana que ve seguirem parlant del govern, de com formar govern”, va afegir.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del primer pas enrere, el PP espera ara tanda per intentar impulsar una gran coalició. Però, si fins aquesta setmana la confrontació ha sigut la tònica general amb els socialistes, ara, tal com va avançar l’ARA, l’estratègia de Génova passa a ser fer-se seu l’acord entre PSOE i Ciutadans i prendre el document del pacte com a punt de referència per a un acord entre “partits constitucionalistes”. Membres del govern espanyol admeten que és difícil discutir molts aspectes de l’acord del PSOE amb Ciutadans i que, en general, la música sona bé. Això sí, a l’espera de conèixer-ne la lletra. “Hi ha coses que ens han agradat”, admetia ahir el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, després de titllar el discurs de “petulant”. Hernando va assenyalar que coincideixen en alguns aspectes en matèria de política exterior, cooperació i medi ambient. I va afegir una novetat: tot i les crítiques del PSOE a la llei Wert, el dirigent popular va assenyalar que “fins i tot” hi ha possibilitat d’arribar a acords en educació.

Cargando
No hay anuncios

És una tesi que defensa Albert Rivera, obstinat a ajuntar PP i PSOE, tal com busca Rajoy. El portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta, va assegurar ahir que el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, així com dos ministres més de l’executiu, es mostraven oberts a donar suport a l’acord. En una conversa informal amb periodistes, però, Margallo va negar-ho. Això sí, va assegurar que estaven d’acord amb algunes de les iniciatives de Sánchez, tot i considerar que el discurs d’investidura havia sigut el pitjor que havia sentit des del 1977.

Un discurs “decebedor”

Cargando
No hay anuncios

Tota la resta de partits van coincidir a titllar l’acord de “decebedor”. Podem s’esforça aquesta setmana a intentar guanyar la batalla pel relat amb el PSOE, que agita el fantasma d’una pinça amb el PP. Ahir, però, va decidir rebaixar les crítiques en contra del PSOE, emplaçant-lo a tornar a dialogar la setmana que ve. Per a Pablo Iglesias, les paraules de Sánchez, per ara, tenen “regust de més del mateix”. El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, va considerar insuficients les propostes per a Catalunya, i lamenta que es proposi una “estructura federal que no és res més que el vell estat de les autonomies”.

El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va criticar que Sánchez no fes autocrítica. “¿Com podem creure en el canvi si no som capaços ni de fer un mínim d’autocrítica?”, es va preguntar. El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va plantejar per què era necessari esperar fins divendres si Sánchez mateix ja havia deixat caure en la part final del discurs que la seva investidura era fallida. Per això, li va demanar que “fos conseqüent i retirés la candidatura”. Des de Compromís, igual que Podem, també es va fer una crida a l’entesa. “El PSOE pot buscar l’abstenció de la dreta radical i casposa del PP o un camí amb les forces del canvi”, va dir Joan Baldoví.