Debat migratori

El PP planteja desplegar l'exèrcit per frenar l'arribada d'immigrants

Tellado adopta el discurs de Vox i reclama utilitzar vaixells per frenar la sortida de pasteres de les costes africanes

3 min
El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, compareix després de registrar la petició de dimissió d'Armengol

MadridEl repartiment dels menors migrants que arriben sols a l'Estat entre les diferents autonomies, que s'abordarà en una conferència sectorial dimecres vinent a Tenerife, ha tensat el PP, que comparteix executius autonòmics amb Vox. El seu soci d'extrema dreta s'ha mostrat obertament en contra d'assumir una part de l'acollida i va arribar a amenaçar amb trencar les seves aliances amb el PP si ho acceptava. La resposta dels populars ha estat anar apujant el to contra la migració irregular en els últims dies. Fins al punt que el portaveu dels populars al Congrés, Miguel Tellado, ha plantejat en una entrevista a Antena 3 aquest dijous desplegar l'exèrcit per frenar aquestes arribades. "El govern pot disposar de les forces armades per defensar les nostres fronteres i desplegar una sèrie d'embarcacions que impedeixin a les pasteres sortir al mar i que finalment arribin al nostre país", ha defensat Tellado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari del PP ha exigit a l'executiu espanyol "que faci la seva feina i que freni d'una vegada aquesta arribada massiva d'immigrants a les nostres fronteres de manera il·legal". "Té mitjans que no està utilitzant", ha insistit. Fonts de Génova han argumentat que el desplegament de vaixells de l'armada espanyola és una manera de pal·liar el fet que l'agència europea de fronteres, Frontex, no estigui actuant a la frontera marítima espanyola com sí que està fent a Grècia o a Itàlia, on asseguren que ha reduït un 60% l'arribada d'immigració irregular. Les mateixes fonts en culpen el govern de Pedro Sánchez, a qui atribueixen inacció diplomàtica per aconseguir aquesta intervenció.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha rebutjat pronunciar-se sobre la proposta de Tellado al Congrés, on ha assistit al debat de la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Feijóo va apel·lar ahir davant de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, justament a "l'ajuda europea per controlar la immigració". En una trobada dels populars europeus a Portugal, el president del PP va mostrar "preocupació" per l'arribada irregular d'immigrants i va advertir que "les fronteres espanyoles són europees". La situació dels menors no acompanyats és "la punta de l'iceberg", va continuar, advertint d'un possible "efecte crida" aquest estiu si a Espanya "es prenen mesures diferents" de les d'altres països "que han tingut resultats exitosos".

El portaveu del PP a la cambra baixa s'ha ratificat als passadissos del Congrés. "El govern ha d'afrontar una crisi migratòria sense precedents i utilitzar els recursos al seu abast per frenar les màfies que trafiquen amb persones", ha dit. El PP fa així seva una proposta, la d'utilitzar l'exèrcit, que ja havia verbalitzat Vox i que fins i tot havia portat al Congrés l'anterior legislatura en forma de proposició de llei. En paral·lel, els populars asseguren que no estan en contra d'ajudar autonomies saturades i de la "solidaritat", com les Illes Canàries, on també governen en coalició amb Coalició Canària. Fonts del PP diuen que les comunitats governades pel partit estan disposades a acollir, però que cada autonomia ho farà en funció dels recursos de què disposi, amb "asimetria" i cadascuna exercint la seva autonomia.

"Què serà el següent, bombardejar-los?"

La proposta de Tellado ha impactat en el debat al Congrés i ha generat crítiques del PSOE i altres partits de la majoria plurinacional. "Què serà el següent, bombardejar-los?", ha preguntat el portaveu socialista, Patxi López, que ha instat Feijóo a parlar amb els seus presidents autonòmics perquè acceptin el repartiment dels menors que hi ha a les Canàries. També ho ha exigit Coalició Canària, que espera "altura d'estat" per part del PSOE i el PP i que el següent acord entre els dos principals partits sigui per reformar la llei d'estrangeria per sistematitzar el repartiment quan hi hagi saturació en l'acollida a les Canàries, tal com proposarà el govern espanyol a la conferència sectorial després d'acordar-ho amb l'executiu canari. La portaveu de CC, Cristina Valido, ha reclamat que demostrin "que es compleix amb les lleis que protegeixen la infantesa" i "no abandonen la frontera sud a la seva sort" davant d'un fenomen "que no pot aturar ningú".

stats