Política 06/02/2018

El PP avisa que "el Parlament no pot tramitar iniciatives contràries al 155"

PSC i Ciutadans s'oposen a modificar la llei de presidència i els comuns adverteixen que "amb gestos simbòlics no es recuperarà l'autogovern"

Marc Toro / Anna Mascaró
4 min
El portaveu del PP, Alejandro Fernández

BarcelonaEl portaveu del PP, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest dimarts que el 155 impedeix canviar la llei de presidència per investir Carles Puigdemont, i ha descartat així una de les vies que explora Junts per Catalunya per fer possible la investidura del seu candidat. "El Parlament no pot tramitar iniciatives contràries als principis i finalitats de l'article 155", ha assegurat Fernández, que ha titllat de "frivolitat" la proposta de la investidura a través d'una assemblea d'electes, així com la constitució d'un Consell de la República: "És absolutament il·legal i seria bo que s'ho traguessin del cap", ha dit, i ha sentenciat que "iniciatives com aquesta són les que van provocar l'aplicació de l'article 155".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Puigdemont i els seus partidaris semblen entestats a destruir les institucions catalanes", ha lamentat Fernández, que ha denunciat que els independentistes provoquen una "paràlisi" al Parlament "per aquesta obsessió de continuar al marge de la llei". Respecte a l'informe dels lletrats sobre el calendari per a la investidura, que encara no està enllestit malgrat que estava previst per avui, Fernández ha assegurat que "respecta" la seva feina perquè "sempre" ha sigut "impecable, fins i tot en circumstàncies molt difícils".

Ciutadans: "'Game over', senyor Puigdemont"

Per la seva banda, Ciutadans ha acusat Roger Torrent de "convertir el Parlament en un plató de televisió on el senyor Puigdemont pot fer el seu xou", i ha descartat completament la possibilitat que el candidat de Junts per Catalunya pugui ser investit president, ni tan sols de manera simbòlica: "Hi ha algú que li pugui dir a Puigdemont que no serà president de la Generalitat?", s'ha preguntat el portaveu del partit, Fernando de Páramo. "Ens hem de posar a treballar perquè es formi govern i el Parlament comenci a funcionar com qualsevol comunitat autònoma", ha insistit: "'Game over', senyor Puigdemont". Amb tot, el portaveu del partit taronja assegura que el seu partit no s'ha plantejat, per ara, si emprendrà o no accions judicials si JxCat intenta la investidura a distància.

"Puigdemont pretén ser president simbòlic", ha etzibat De Páramo: "El que no és simbòlic és el 3% de corrupció, les llistes d'espera o els barracons, i tampoc que els diputats del partit que ha guanyat les eleccions hagin de sortir escortats del Parlament", ha sentenciat referint-se a la manifestació del passat dimarts en què milers de persones es van concentrar a les portes del Parlament per donar suport a la investidura de Carles Puigdemont.

Quan li han preguntat sobre el calendari d'investidura, De Páramo ha refermat el seu "respecte" pels informes dels lletrats, i ha descartat que la líder de Cs, Inés Arrimadas, es presenti a la investidura per fer córrer el calendari i els terminis de la investidura, malgrat que no sumi. "Aquesta responsabilitat no és nostra, és de Torrent", ha insistit.

PSC: "La Generalitat és a la plaça Sant Jaume, no a Waterloo"

El PSC també ha recelat d'una eventual modificació de la llei de presidència. "Volem un candidat viable i que es convoqui la sessió d'investidura com preveuen el reglament i llei de presidència. Tot el que marxi d'aquí és del tot inadequat i un disbarat", ha reaccionat la portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, que ha afegit: "Canviar lleis per la situació personal d'una persona no és la manera de procedir i menys quan es vol alterar l'arquitectura institucional del nostre país".

Granados ha insistit que "la llei és una, la manera de procedir i el respecte institucional és un" i que "qualsevol cosa que marxi d'aquí és menystenir les institucions d'autogovern i augmentar el ridícul de la majoria independentista". I encara que les forces independentistes forcessin un canvi normatiu per a la investidura, Granados ha sigut molt contundent en la seva crítica a una possible presidència de Puigdemont simbòlica o des de Bèlgica. "El Palau de la Generalitat és a la plaça Sant Jaume, no a Waterloo. Qualsevol experiment que vulguin fer, que el facin al pati o on vulguin, però no jugant amb les institucions que són de tots els catalans i totes les catalanes", ha reblat.

Comuns: "Amb gestos simbòlics no recuperarem l'autogovern"

La portaveu dels comuns al Parlament, Elisenda Alamany, també ha carregat contra una eventual investidura simbòlica de Puigdemont: "Per cada gest simbòlic que hem fet des d'aquest Parlament hem rebut un clatellot del PP", ha dit, i ha convidat les forces independentistes a "reflexionar" per veure que "amb gestos simbòlics no s'aconseguirà recuperar l'autogovern". "Si algú es pensa que amb els gestos simbòlics sortirem d'aquesta situació millor del que vam entrar, està equivocat", ha insistit.

Alamany ha tornat a remarcar la necessitat d'investir un candidat alternatiu a Puigdemont que pugui governar des de Catalunya: "O Catalunya es governa des de Catalunya o la continuaran governant Soraya Sáenz de Santamaría o el senyor M. Rajoy [...] uns senyors que no va votar la ciutadania de Catalunya". La portaveu dels comuns, que ha urgit a formar un govern per acabar amb la suspensió de l'autonomia, ha advertit que "el 155 no el controla ningú", ja que des del 18 de desembre no es reuneix la comissió al Senat que hauria de "fiscalitzar" l'aplicació de l'article a Catalunya. "No sabem qui està prenent les decisions a Catalunya o sobre Catalunya", s'ha queixat.

stats