Cimera antiavortament a Madrid: "L'esclavitud també va ser una moda dominant"
El PP permet que el Senat aculli una trobada internacional ultracatòlica amb plantejaments contraris també als drets LGBTI o l'eutanàsia
MadridL'antic saló de plens del Senat ha acollit aquest dilluns una cimera antiavortista internacional que ha generat malestar entre els grups progressistes, que critiquen que el PP, que té majoria absoluta a la cambra alta, s'hagi avingut a cedir-li l'espai. Entre els plantejaments ultracatòlics que hi han ressonat al llarg del matí, contraris no només al dret a l'avortament sinó també als drets LGBTI o l'eutanàsia, ha generat polseguera el de Jaime Mayor Oreja, exministre durant la presidència de José María Aznar, que ha inaugurat l'acte comparant l'avortament amb l'esclavitud. "Tenim moltes més raons que els que defensen avui una moda dominant [en referència a l'avortament]. L'esclavitud també va ser durant segles una moda dominant", ha afirmat en un discurs en el qual ha fet una crida a plantar cara a "l'obsessió malaltissa amb la destrucció dels fonaments cristians" que atribueix al progressisme. "Cal viure com si Déu existís, amb sentit de la transcendència", ha defensat, per molt que "la moda dominant continuï rabiosa i enfadada amb nosaltres".
El fet que el PP hagi acceptat que el Senat sigui seu de la trobada organitzada per l'organització Xarxa Política pels Valors, fins ara presidida per un polític xilè defensor de la dictadura de Pinochet, José Antonio Kast (que aquest dilluns ha cedit el testimoni a l'eurodiputat croat d'extrema dreta Stephen Bartulica), ha generat una onada de rebuig. La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha lamentat que durant un dia s'hagi convertit la institució en un "parc temàtic de l'extrema dreta". Les dirigents de Més Madrid Manuela Bergerot i Rita Maestre s'han desplaçat a la cambra alta per acompanyar la senadora trans Carla Antonelli i denunciar que el Senat hagi permès que hi hagi aquest "aquelarre dels fills putatius de Torquemada [l'inquisidor]" i per mostrar la "repulsa del poble madrileny" davant d'aquestes idees "contra els drets humans". També ha protestat la senadora d'ERC Sara Bailac, que en una roda de premsa a pocs metres de la sala on tenia lloc la cimera ha assegurat que el PP "demostra que no té gens de respecte per les institucions democràtiques", i ha denunciat que els populars han impedit un debat sobre la celebració d'aquesta cimera. Sumar, al seu torn, ha organitzat a la tarda unes jornades a favor del dret a l'avortament al Congrés.
A primera hora, a les portes de la cambra alta, una desena d'activistes han protestat amb pancartes i crits de "Fora feixistes de les institucions" i "Fora rosaris dels nostres ovaris", mentre part dels assistents a la cimera antiavortament eren a missa en una església molt pròxima: la cerimònia religiosa formava part del programa de la trobada. En les intervencions posteriors ja al Senat, un dels referents esmentats ha estat Donald Trump, a qui algun dels ponents d'arreu del món ha lloat pel fet que "estima la vida amb força". Fonts de l'organització han xifrat en 300 els assistents de 45 països. Entre els intervinents internacionals hi ha hagut la parlamentària ugandesa Lucy Akello, representant política d'un país que va votar a favor d'una llei homòfoba que persegueix el col·lectiu LGBTI fins i tot amb pena de mort. En l'exposició que ha fet al Senat, Akello ha reivindicat la legislació d'Uganda que defensa que els infants "necessiten tant un pare com una mare".
Què és la Xarxa Política pels Valors?
La Xarxa Política pels Valors és una "plataforma internacional que uneix polítics activament compromesos amb la vida", en paraules de la mateixa organització, que celebra trobades com la d'aquest dilluns cada dos anys des del 2014 perquè els seus membres puguin posar en comú "les seves experiències, victòries i fracassos". "Totes les nostres trobades són en espais públics, parlamentaris, per dialogar", ha remarcat el director de comunicació de l'organització, Diego Hernández, a preguntes d'aquest diari sobre l'oposició a la seva presència al Senat. En altres ocasions han utilitzat instal·lacions de l'ONU o el Parlament Europeu, explica, i aquest és "el primer cop que hem tingut un ambient en el qual sembla haver causat perplexitat que hi siguem", tot i haver seguit el "procés adequat".
Fonts de la cambra alta expliquen a l'ARA que cada cop reben més sol·licituds per celebrar esdeveniments de tota mena al Senat perquè l'ús de les instal·lacions és gratuït. Tanmateix, neguen que suposi una despesa extraordinària. "El Senat és una institució pública que té diversos salons que es poden sol·licitar. Al gener hi ha un esdeveniment d'ideologia diferent. Ho poden utilitzar totes les persones dins el respecte constitucional", ha defensat en roda de premsa la vicesecretària del PP Ester Muñoz. Entre els membres de la Xarxa Política pels Valors hi ha polítics del PP com l'exsenador Javier Puente, a qui el PSOE ha demanat la dimissió com a director general d'Innovació al govern de Cantàbria per haver estat un dels organitzadors de la cimera. Entre els assistents també hi ha hagut membres de Vox, com el líder de la formació d'extrema dreta a Catalunya, Ignacio Garriga, que hi ha intervingut i ha denunciat la "deshumanització" patida pels assistents.