PLE DEL CONGRÉS

El PP només obté l'aval d'UPyD a la llei d'exteriors

i Ferran Casas
16/10/2013
2 min

Barcelona.La llei d'acció i servei exterior (Laese), que promou el ministre José Manuel García-Margallo, va superar ahir el primer tràmit parlamentari. El PP va tombar en solitari totes les esmenes de devolució de la norma. Només UPyD no havia presentat el veto a una llei que pretén ordenar l'aparell exterior de l'Estat (més de 8.000 persones treballant per a Espanya arreu del món entre les 129 ambaixades i 92 consulats, l'Institut de Comerç Exterior i l'Institut Cervantes, entre d'altres) i controlar l'acció exterior de les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la norma obligarà les comunitats a informar de qualsevol viatge que facin, i els convenis bilaterals o multilaterals que signin amb altres països, regions o entitats supranacionals (Catalunya en té diversos) hauran de ser tutelats pel govern central.

Es tracta, segons Margallo, que l'"orquestra" no soni "desafinada" a ulls del món. El ministre va fer autocrítica admetent l'"enorme desordre" de l'acció exterior de les comunitats, però també de l'administració central. L'acció exterior de l'Estat no s'ha reduït, a diferència del que ha passat amb l'autonòmica -Catalunya ha tancat la delegació de Buenos Aires, i Andalusia i el País Valencià han integrat les seves en la xarxa de l'Estat-. De fet, el pressupost per a l'acció exterior ha crescut en tres milions d'euros el 2013 i voreja els 800 milions. En canvi, sí que hi ha hagut una retallada dràstica en projectes de cooperació al desenvolupament i culturals.

El tancament de seus diplomàtiques ha estat simbòlic i s'ha compensat amb altres obertures, i el ritme de vida dels diplomàtics no ha baixat.

En el ple del Congrés, Margallo va rebutjar les crítiques d'invasió competencial però no es va estar de fer servir dades al seu entendre desfavorables per a les autonomies. Va explicar que quan va arribar al govern les comunitats mantenien 166 oficines a l'exterior (la immensa majoria turístiques o comercials) i que des del 2008 van fer 931 viatges a l'estranger. Per contra, el conjunt de l'administració de l'Estat va fer 718 viatges des del mateix any i els ajuntaments 250 des del 2006. Pel que fa al control de l'acció exterior, el ministre va afirmar que si la Generalitat no vol informar del que fa, "ells mateixos".

Explicar la independència al món

Els portaveus dels grups nacionalistes i d'esquerres es van queixar amargament del control i de les pressions que fa el govern central amb el seu aparell exterior a altres estats per torpedinar el procés sobiranista. Mentre UPyD convidava a expressar-se "amb una sola veu", el ministre defensava que el que fa el seu departament és "ajudar els catalans a conèixer les conseqüències de la independència".

stats