El PP avisa Mas que no acceptarà el pla B de la Hisenda pròpia

Alícia Sánchez-Camacho, que va revalidar ahir el seu lideratge amb un 92% dels vots, va garantir un xoc de trens si CiU posa en marxa el pla B. El PP va fer una crida a combatre l'augment del sobiranisme.

"Aquests cocodrils de dalt els he fet aquest any al Sudan. Eren molts grans  i bonics.  No em puc resistir a dibuixar-los"
Sara González
06/05/2012
3 min

BARCELONA.CiU i PP han cavat ja les trinxeres. Davant l'amenaça dels convergents de forçar una Hisenda pròpia si el govern espanyol no accepta el pacte fiscal, els populars van advertir ahir que si el Govern actua sota el principi del self service el xoc de trens estarà servit amb tota la seva cruesa. "No acceptarem de cap de les maneres una Hisenda pròpia que suposi una insubmissió fiscal a l'Agència Tributària", va proclamar ahir sense titubejos Alícia Sánchez-Camacho. La dirigent catalana va revalidar ahir el lideratge del PPC amb un 92% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El discurs de la líder popular al 13è congrés del partit va ser tota una declaració de guerra. Si Artur Mas ha donat un cop de timó per posar rumb cap al sobiranisme, el PP català serà el dic de contenció. Aquesta és l'advertència que va llançar Camacho a una CiU que, segons ella, "ha perdut la brúixola". Per la líder popular, Catalunya està en una "cruïlla històrica" que pot ser o bé "una oportunitat" o bé una "ruptura social". És a dir, un tot o res. Pels populars, o el seu partit escala posicions per ocupar la Generalitat -ahir van insistir que el pròxim repte és ser la segona força- o la idea de l'estat propi sota la tutela de CiU serà imparable. "CDC s'ha embolicat en l'estelada", va lamentar Camacho.

Però els populars catalans saben que l'anticatalanisme ja no ven, sobretot perquè la crisi ha deixat en evidència el greuge econòmic que pateix Catalunya dins d'Espanya. Per això ha decidit enfundar-se un nou vestit catalanista més estètic que real. "Demanem respecte per a la singularització de Catalunya per la nostra cultura, història i llengua", proclamava el portaveu, Enric Millo. Génova fins ara no ha dit ni piu sobre l'autonomisme diferencial ni la singularització del model de finançament de Catalunya que van defensar per unanimitat els populars catalans, un silenci que el partit de Camacho interpreta com un aval.

I si no hi ha un qüestionament públic és perquè el PP és conscient que es tracta d'una estratègia que pot ser efectiva per guanyar terreny a l'espectre polític català. Josep Piqué ja va capitanejar en el seu moment un gir catalanista que va quedar condemnat al fracàs per les pressions de Génova i perquè buscava un espai que aleshores estava ja ocupat per CiU i PSC. Ara l'espai a conquerir és real. Per una banda, els convergents flirtegen amb el sobiranisme i, per l'altra, els socialistes es mantenen en la indefinició. I és aquí, en "la centralitat dels catalans que se senten espanyols", on el PP vol acampar i fer-se fort.

El record de la divisió interna

"No es pot entendre Catalunya sense Espanya ni Espanya sense Catalunya", va dir la ministra de Sanitat, Ana Mato, que va ser la primera a intervenir, amb el record de la xiulada que va rebre al convuls congrés del 2008. Els compromissaris es feien ahir creus de com el partit ha passat en quatre anys de la profunda divisió, amb una Montserrat Nebrera que va capitalitzar el 44% del suport, a un partit sense díscols.

Això es va traduir en l'aprovació per unanimitat de l'informe de gestió que va presentar Jordi Cornet, que repeteix com a secretari general. Guanyen pes Enric Millo, que és el nou vicesecretari d'acció política i econòmica, i la vicepresidenta tercera del Congrés, Dolors Montserrat, que capitanejarà la vicesecretaria d'organització i acció social. Ascendeixen també els líders locals. L'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, és el vicesecretari de política municipal; el de Badalona, Xavier García Albiol, presideix el comitè d'immigració, i el líder popular de Barcelona, Alberto Fernández, lidera el de relacions polítiques i institucionals. També una incorporació del planter: Andrea Levy, de Noves Generacions, escala fins a la vicesecretaria d'estudis i programes. La Masia popular trepitja fort.

stats