El PP, a l'espera que a Sánchez li fallin els socis al Congrés

Génova veu la investidura d'Illa com un 'win-win': l'independentisme perd el Govern i a Sánchez se li complica retenir el suport de Junts

2 min
Alberto Núñez Feijoo escolta a Pedro Sánchez

MadridFa més d'una setmana que Alberto Núñez Feijóo no té agenda pública i ha delegat en altres membres de la direcció del partit la crítica al pacte entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa. Fonts de Génova expliquen a l'ARA que veuen innecessari mobilitzar el líder dels populars i sortir amb tot quan els mateixos socis de Pedro Sánchez al Congrés i alguns barons del mateix PSOE estan fent aquesta feina d'oposició al nou model de finançament per a Catalunya. En l'última intervenció del curs polític que va fer Feijóo, l'endemà del sonat revés parlamentari del president del govern espanyol provocat per Junts, el líder de l'oposició va vaticinar el final de la legislatura. "Sánchez no té una majoria per governar", va concloure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la direcció del PP consideren que el fet que el cap de l'executiu aconsegueixi situar Illa al capdavant del Palau de la Generalitat fa encara més cert el vaticini de Feijóo i incrementa la inestabilitat en la governabilitat de l'Estat. Quin al·licient tindrà Junts per mantenir el suport al líder socialista a la cambra baixa si Carles Puigdemont no aconsegueix accedir a la presidència de la Generalitat i amb l'aplicació de la llei d'amnistia en l'aire?, plantegen. El moviment, sostenen, no ajuda a afiançar el vot dels juntaires a la cambra baixa i dificulta l'aprovació d'uns pressupostos estatals per al 2025. A més, obrir el meló d'una sortida del Principat del règim comú "pot rebentar l'aliança del govern de Sánchez", amb formacions vinculades a Sumar. "Això no apel·la només al PP sinó a tots aquells espanyols que creiem en un sistema de solidaritat i de redistribució de la riquesa", deia divendres la vicesecretària popular Ester Muñoz, que va instar els socialistes crítics a passar a "l'acció" per defensar-ho.

Un "engany"

En tot cas, el PP considera que la promesa feta a ERC a canvi dels seus vots per investir Illa és un "engany" més del secretari general del PSOE. "No serà possible perquè evitarem que pugui rebentar la caixa comuna. Que ERC no tingui cap dubte que Sánchez els enganyarà. I és possible que ho sàpiguen i estiguin participant de l'engany", va dir a principis de setmana la número dos del PP, Cuca Gamarra, posant en dubte l'amenaça dels republicans de fer caure tant Sánchez com Illa si no compleixen. "ERC farà un ridícul previsible" amb aquesta "claudicació" que els converteix en "satèl·lit del sanchisme", diuen les mateixes fonts de la direcció del partit de Feijóo.

En tot cas, la cúpula popular parla de "win-win" per al PP amb el desbloqueig de la investidura del candidat del PSC. Sense haver-s'hi d'implicar aconsegueixen la "victòria emocional" que suposa desallotjar l'independentisme del Palau de la Generalitat i alhora que Sánchez "no aconsegueixi estabilitat nacional". El PP, per tant, es manté a l'expectativa davant d'aquest escenari incert que s'obre a partir d'ara, encara relegat a l'oposició, però a l'espera de veure com els socis de Sánchez li compliquen resistir fins al final de la legislatura. "Hi ha un perdedor segur, que és ERC, i ja veurem si hi ha un altre perdedor, que és Sánchez", conclouen.

stats