UE

El PP europeu pressiona el PP espanyol perquè no voti en contra de la Comissió Europea de Ribera

El grup europarlamentari conservador pretén que el PP espanyol almenys s'abstingui en la votació sobre el nou executiu comunitari

Alberto Núñez Feijóo a la cimera de líders del PPE amb l'alemany Manfred Weber
22/11/2024
2 min

Brussel·lesEl PP d'Alberto Núñez Feijóo no només ha hagut d'acceptar que el PP europeu hagi votat a favor de la candidatura de la ministra Teresa Ribera com a pròxima vicepresidenta de la Comissió Europea, sinó que ara el seu grup europarlamentari també li demana que canviï el sentit del vot en el ple de l'Eurocambra de la setmana que ve en el qual es ratificarà o tombarà el nou executiu comunitari en bloc, inclosa la socialista espanyola. "Volen que almenys s'abstinguin", apunten fonts europarlamentàries de l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el president del grup europarlamentari popular, Manfred Weber, ja va ser prou clar just després que es tanqués l'acord sobre el pròxim executiu comunitari aquest dimecres a la nit. "Tenim converses intenses dins de la família [política conservadora] i estem en contacte estret per trobar un posicionament comú", va dir el líder democratacristià, que ha sigut el gran aliat de Feijóo a l'hora de llançar l'ofensiva contra Ribera per la seva gestió de les riuades del País Valencià.

Tanmateix, fonts europarlamentàries admeten que "serà complicat" fer canviar de parer als eurodiputats conservadors, i auguren que acabaran votant que no i es quedaran com l'única delegació estatal del PP europeu que trencarà la disciplina de vot del seu grup. "Només abstenir-se ja és tirar-se un tret al peu", afegeixen. De fet, la delegació popular espanyola, liderada per Dolors Montserrat, ha sigut molt bel·ligerant contra Ribera i se la va veure visiblement enfadada al Parlament Europeu contra l'acord de la nova Comissió Europea que havia tancat el seu propi grup europarlamentari.

Fins i tot, fonts europarlamentàries expliquen en aquest diari que Montserrat i l'eurodiputat Esteban González Pons van pressionar a última hora perquè en l'entesa es demanés explícitament a Von der Leyen que fes dimitir Ribera si la processaven per la DANA. Aquesta petició va fer dilatar la ratificació final de l'acord, que ja havia estat anunciat feia hores, tot i que finalment els populars espanyols no se'n van sortir i va quedar com una petició no vinculant en un annex del pacte.

D'altra banda, fonts europarlamentàries asseguren que el fet de votar en contra de la nova Comissió Europea pot fer perdre influència a Brussel·les als populars espanyols. En aquest sentit, asseguren que, sobretot els alts funcionaris, tenen en compte aquesta mena d'actituds que poden ser vistes com poc institucionals. "Segons què votis, potser triguen una mica més a agafar-te el telèfon", avisen.

stats