Enbreu
Política15/03/2013

El PP veta per quart cop ERC a la comissió de secrets oficials

Tenir majoria absoluta al Congrés no només li està permetent al PP tenir via lliure per aprovar totes les lleis que vulgui, sinó també per limitar la presència parlamentària de la resta de grups. Insòlit però possible, ja que sense el suport del PP cap partit pot integrar les diferents comissions del Congrés, un fet que ERC està patint en pell pròpia.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per quart cop en 13 mesos, el PP va vetar ahir la presència d'un representant dels republicans a la comissió de secrets oficials com a portaveu del grup mixt. "És una qüestió de falta de confiança", justifica un diputat popular. La comissió es reuneix a porta tancada i analitza els principals assumptes d'estat i de seguretat, sobre els quals cal mantenir confidencialitat. De fet, dimarts hi compareixerà el director del CNI, Félix Sanz Roldán, per informar sobre els vincles de l'amiga del rei Joan Carles, la princesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amb els serveis d'intel·ligència i donarà compte de la presumpta trama d'espionatge polític a Catalunya. Per accedir-hi cal el suport de tres cinquenes parts dels diputats.

Cargando
No hay anuncios

Al febrer del 2012, quan per primer cop va rebutjar la presència d'ERC a la comissió, el PP va al·legar que ho feia per la seva "proximitat" a Amaiur, també al grup mixt. En canvi, en la votació d'ahir els populars no van justificar la seva oposició i es van limitar a ridiculitzar la manca de suport d'ERC i a criticar les declaracions del seu portaveu, Alfred Bosch.

La crispació és ja tan evident que és impossible que el PP deixi de vetar ERC. De fet, el seu diputat Rafael Hernando va admetre que si el portaveu a la comissió fos d'un altre partit del grup mixt hi donarien suport. Podria ser el cas de Coalició Canària, UPN o el BNG, però serà ERC -que ja va integrar la comissió del 2004 al 2008- qui ho seguirà intentant, atès que li correspon segons la distribució de funcions que va pactar dins del mixt. Com en les anteriors votacions, van rebre els vots del PSOE, CiU i IU-ICV. "El PP s'ha capficat massa perquè igualment alguns [diputats] expliquen què hi passa dins", reconeix una diputada socialista.