El PP ja du 11 indults de 'coll blanc'
¿Rajoy sempre imposa mà dura legal? Els indults ho fan dubtar. Fins ara, ha perdonat 11 condemnats de coll blanc. Quatre d'ells van prevaricar. Dos, malversar. I tres van vendre permisos a sensepapers.
MADRID.Les declaracions d'alts dirigents del PP perquè el pes de la llei caigui sobre l'alcalde de Marinaleda (Sevilla), Juan Manuel Sánchez Gordillo, i els altres implicats en l'assalt a dos supermercats ha posat sobre la taula una pregunta: la de si hi ha una sola vara de mesurar . De moment, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) qüestiona no el rigor amb què es jutgen els delictes però sí l'equanimitat compassiva del govern espanyol.
Entre el 17 de febrer i el 29 de juny l'executiu va indultar ni més ni menys que 11 condemnats de coll blanc - és a dir, de delictes vinculats a l'acció pública-, tots subjectes a penes de presó. Els 11 indults tenen caràcter parcial -es commuta la pena per una d'inferior- però, en fixar presó màxima de dos anys, que només es compleix si el destinatari té antecedents, lliura de la presó els nou condemnats que havien de ser reclosos i aixeca la inhabilitació per a l'exercici de funcions públiques als altres dos, els dos militars -José Ramón Ramírez i Miguel Ángel Sáez- condemnats per falsejar la identitat de 30 morts dels 62 que hi va haver en l'accident del Iak-42, el maig del 2003.
En els primers set mesos i mig de l'any, el govern espanyol ha atorgat en total 299 indults, que suposa 75 indults més que els aprovats en el mateix període del 2011 per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. Dels 299 beneficiats, 14 havien comès un delicte de robatori amb violència, justament el tipus de delicte que el PP atribueix a l'alcalde de Marinaleda i els seus seguidors per assaltar dos supermercats.
Venda de permisos a immigrants
Dels 11 indultats de coll blanc , sis -quatre del PP i dos d'Unió- van ser sentenciats per corrupció. Els altres tres -un dels quals, Constancio Alvarado, va ser entre el 2003 i el 2005 secretari del subdelegat del govern espanyol a Càceres-, dels quals fins ara no havia transcendit que serien perdonats, van ser condemnats el 2010 per vendre permisos falsos a immigrants, tot i que 11 mesos després el Suprem els va rebaixar la pena: de cinc anys de presó a dos i mig en minorar la tipificació del delicte.
Oficialment, ja no havien comès estafa, sinó només falsedat documental. Segons el Suprem, la sentència condemnatòria no va provar que els immigrants ignoressin "el fals procediment emprat". "No es pot inferir -addueix l'alt tribunal- que el comportament dels acusats fos determinant d'engany suficient per fer creure als receptors la legitimitat dels documents que els lliuraven". Les quantitats pagades a canvi de papers van arribar fins als 3.000 euros.
La marea d'indults per delictes vinculats a l'acció pública va començar el 17 de febrer amb el perdó de l'ex alt càrrec d'Unió Josep Maria Servitje, número dos de Treball amb Jordi Pujol, i un empresari afí, Victor Manuel Lorenzo. Havien estat condemnats a quatre anys i mig i dos anys i tres mesos de presó, respectivament, per desviar fons -7,5 milions de les antigues pessetes- mitjançant l'encàrrec d'informes inútils o directament plagiats. Segons el diari El País , el tribunal sentenciador, l'Audiència de Barcelona, s'havia oposat a l'indult.
Llicències il·legals a Màlaga
Els altres quatre beneficiaris del perdó governamental són un exalcalde i tres exregidors del PP de Valle de Abdalajís (Màlaga). L'antic alcalde, Tomás Gómez Arrabal, va ser condemnat el 2009 a deu anys i mig de presó per 12 delictes de prevaricació: va donar llicències il·legals tot i saber que ho eren. Els seus regidors van sortir més ben parats i van rebre penes més curtes. Però cap les complirà: aprovat el 29 de juny, l'indult commuta les seves penes per altres de dos anys de presó. Segons el PP, Gómez Arrabal i els seus subordinats van signar permisos urbanístics il·legals per "excés de generositat".