MadridEl PP es dispara després de la victòria de les eleccions andaluses i se situa per primera vegada davant del PSOE des de les eleccions del novembre del 2019, segons l'últim baròmetre del CIS d'aquest mes de juliol. Els populars superen el 30% d'estimació de vot, tres punts per sobre respecte a l'última enquesta, del mes de juny, mentre que els socialistes reculen un punt i obtenen un 28,2% d'estimació de vot. Unides Podem, en canvi, capitalitza l'efecte del llançament del projecte polític de Yolanda Díaz, Sumar, i creix fins al 13,4%, quatre punts per sobre que fa un mes. Els liles trenquen així la seva tendència a la baixa de les últimes enquestes i se situen per davant de l'extrema dreta de Vox, que cau fins al 12%, quatre punts menys que fa un mes.
Baròmetre del CIS del juliol del 2022
Ciutadans, per la seva banda, continua el seu camí cap a la irrellevància i perd encara dues dècimes més respecte al mes de juny i se situa en un 1,7%. Pel que fa als partits independentistes, ERC creix fins a un 2,9%, tres dècimes més que en el baròmetre del mes de juny. L'enquesta encara reflecteix el distanciament de les últimes setmanes entre els republicans i el govern espanyol i no recull l'acostament dels últims dies: ERC va avalar la setmana passada el decret de mesures anticrisi, la reforma de la llei orgànica del poder judicial i es va acabar abstenint a la llei de memòria democràtica. Junts es manté en l'1,2% d'estimació de vot, mentre que la CUP guanya una dècima i se situa en el 0,9%.
El baròmetre d'aquest mes de juliol és el primer després de les eleccions andaluses del 19 de juliol, en què el PP va aconseguir una majoria absoluta històrica en aquesta comunitat. L'enquesta es va fer durant els primers dies del mes de juliol, és a dir, després de la tragèdia a la tanca de Melilla i després de la cimera de l'OTAN que es va celebrar a Madrid. Arran d'aquesta trobada, les divergències entre els dos socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, es van tornar a airejar arran del compromís d'augmentar la despesa en defensa fins a arribar al 2%.
Encara que sigui només per un dia, tant el govern espanyol com el PP han reaccionat de la mateixa manera: amb prudència, tot i que per motius diferents. Els socialistes perquè consideren que tenen marge per revertir una demoscòpia que cada vegada dona més senyals d'adversitat. La portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, ha assegurat que treballen sense "perspectiva electoral" i s'ha mostrat convençuda que els ciutadans sabran valorar les mesures que ha pres el seu gabinet quan sigui l'hora d'anar a votar. Al PP, en canvi, no li convé cultivar cap ambient d'eufòria de cara unes eleccions que no són ni al calendari i el vicesecretari de coordinació autonòmica, Pedro Rollán, s'ha agafat a l'argument que l'enquesta "no era rigorosa".
Feijóo, el més ben valorat
La tendència a l'alça dels populars també es reflecteix en la valoració de líders polítics. Tots suspenen, però el líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, continua sent el dirigent més ben valorat, amb un 4,89, una dècima per sobre que fa un mes. El dirigent conservador obté millor nota que el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui els enquestats li atorguen un 4,33; mentre que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no aconsegueix revalidar el 5 que va obtenir fa dos mesos i se situa en un 4,81. El líder de Més País, Íñigo Errejón, és el quart més ben valorat, amb un 4,02, i el segueixen la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb un 3,44, i el líder de Vox, Santiago Abascal, que recula fins a un 2,78.
El CIS també incorpora aquest mes una valoració dels ministres del govern espanyol. La titular de Defensa, Margarita Robles, continua sent el ministre més ben valorat i un dels dos únics ministres que aproven (5,21), juntament amb Díaz (5,04). Els ministres d'Unides Podem, Alberto Garzón, Irene Montero i Ione Belarra, són els més mal valorats, i tots obtenen una nota per sota del 4. Carolina Darias, ministra de Sanitat, i Nadia Calviño, vicepresidenta primera i ministra d'Economia, són les que més s'apropen a l'aprovat.
El debat de política general: conflictiu i amb poques propostes
El baròmetre del CIS d'aquest mes no recull l'efecte del debat de política general de la setmana passada al Congrés, però el centre que dirigeix José Félix Tezanos ha publicat una altra enquesta específica sobre aquest debat. En destaca que un 70% dels enquestats censuren que els diputats que van intervenir se centressin en les crítiques i el conflicte i que desgranessin poques propostes. A més, un 64% dels enquestats consideren que el debat va ser poc o gens útil per a la ciutadania. L'opinió queda dividida entre els que van veure poc o gens interessants els debats del ple (47%) i els que els van considerar entre molt i bastant interessants (48%).
Pedro Sánchez, això sí, en va sortir reforçat. És el líder polític que ha rebut un percentatge més alt de valoració: un 24% dels enquestats el van veure com el millor del debat. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, en canvi, obté tan sols un 10% de valoració. Gamarra va ser qui va intervenir en nom dels populars perquè el líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, no és diputat al Congrés, tot i que va ser present a l'hemicicle. La resta de líders polítics no arriben a convèncer el 10% dels enquestats.