Eleccions a Madrid
Política03/04/2021

El PP denuncia el PSOE i Podem per haver difós propaganda electoral en precampanya a Madrid

Els socialistes responen tornant a impugnar la candidatura popular perquè un dels seus membres no està empadronat a la comunitat madrilenya

C.M
i C.M

BarcelonaA 15 dies perquè comenci la campanya de les eleccions madrilenyes, els comicis es juguen als tribunals. Les del 4 de maig són unes eleccions nascudes davant d'un atzucac jurídic: el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va haver de decidir si prevalia la convocatòria electoral o la moció de censura presentada pel PSOE i Més Madrid al govern d'Isabel Díaz Ayuso. I, pel que es veu, la cita amb les urnes també es desenvoluparà entre togues. Almenys en els primers compassos la pugna partidista s'està lliurant a la Junta Electoral Provincial de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Primer va ser el PSOE, impugnant davant l'àrbitre electoral la candidatura del PP perquè consideraven que Toni Cantó no s'havia empadronat a temps. 24 hores després, els populars han respost de la mateixa manera: han presentat una denúncia a la Junta Electoral contra el PSOE per haver emès publicitat quan encara no ha començat la campanya. El PP, però, no només s'ha centrat a desgastar els socialistes, sinó que també ha interposat una denúncia pel mateix motiu contra Podem. I, si la rèplica dels populars al PSOE ha sigut portar la candidatura d'Ángel Gabilondo als tribunals, la contrarèplica dels socialistes ha sigut, un altre cop, picar a la porta de la Junta Electoral: han presentat una denúncia contra el PP per haver inclòs en la seva llista l'exalcalde de Toledo Agustín Conde quan, igual que en el cas de Cantó, a parer del PSOE no està empadronat a la comunitat madrilenya.

Cargando
No hay anuncios

En les seves particulars denúncies contra el PSOE i Podem, els populars argumenten que els dos partits han difós propaganda electoral quan encara no ha començat la campanya –el tret de sortida serà el 18 d'abril–. En el cas dels socialistes, el PP impugna una lona de 29 x 22 metres que el PSOE va desplegar divendres a la façana del Palau de la Premsa de Madrid amb el lema: "Després de la foto, ¿el govern de Colón?", amb les imatges del president del PP, Pablo Casado; Díaz Ayuso; Toni Cantó; el líder de Vox, Santiago Abascal, i la candidata del partit ultra a les eleccions, Rocío Monasterio. Els populars argumenten que el cartell vulnera l'article 53 de la llei orgànica de règim electoral, que exposa que en precampanya "queda prohibida la difusió de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals". Per això han sol·licitat la "retirada immediata" del cartell i alhora han advertit als infractors que en el cas de reincidir-hi "es procedirà a imposar el corresponent expedient sancionador".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la denúncia del PP a Podem, els populars s'emparen en el mateix article de la Loreg, però en aquest cas per advertir que la candidatura de Pablo Iglesias hagi contractat publicitat a Facebook abans que comenci la campanya electoral.

Cargando
No hay anuncios

Contrarèplica del PSOE

Si els socialistes no van dubtar a l'hora d'impugnar la llista del PP perquè Cantó no s'havia empadronat a temps a Madrid, després que el PP hagi jugat la mateixa carta el PSOE ha repetit estratègia: han denunciat a la Junta Electoral que l'exalcalde de Toledo Agustín Conde (número 23 en la llista del PP) no està empadronat a la Comunitat de Madrid. Ara bé, tant Cantó com Conde tenen una petita escletxa legal que els pot permetre presentar-se sense estar empadronats. L'article 4.2 de la llei electoral de la Comunitat de Madrid diu que encara que "no figurin a les llistes del cens electoral" podran ser candidats "sempre que amb la seva sol·licitud acreditin, de manera fefaent, que reuneixen totes les condicions exigides". El redactat, doncs, deixa espai a la interpretació, ja que no precisa quines són aquestes condicions que s'han d'acreditar de forma "fefaent". Sigui com sigui, serà la JEC la que acabarà decidint, tot i que ja se li comencen a acumular les carpetes a sobre la taula i encara no ha començat la campanya.