La legislatura catalana

El PP deixa Salvador Illa fora de la batussa per la corrupció del cas Koldo

No opta per la via dura i abraça la prudència, a diferència del que fan els populars amb Sánchez

BarcelonaLa trama Koldo i les acusacions del comissionista confés Víctor de Aldama contra Pedro Sánchez i el nucli dur del govern espanyol estan sacsejant la política espanyola. El PP ho està aprofitant per posar l'executiu estatal contra les cordes i, sobretot, el seu president, amb la intenció que caigui. Les acusacions de corrupció de l'entorn més pròxim de Pedro Sánchez, sumades a les investigacions a la seva dona, el seu germà i el cas del fiscal general per presumptes filtracions de correus sobre la parella d'Isabel Díaz Ayuso, són un còctel perfecte per al líder popular, Alberto Núñez Feijóo. Ara bé, qui està quedant al marge de tot plegat és el president català, Salvador Illa, de qui inicialment els populars també van escampar ombra de dubte pel que fa a alguns contractes de compra de mascaretes. Per què els d'Alejandro Fernández han deixat de burxar Illa amb la presumpta corrupció denunciada per Aldama i la trama Koldo?

Inscriu-te a la newsletter Quinze dies més d'autodestrucció a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la trama Koldo posa sota sospita les contractacions per la compra de mascaretes durant la pandèmia per la covid-19, quan Illa era ministre de Sanitat. Illa sempre ha negat qualsevol acusació. D'altra banda, Aldama també ha disparat contra el president català per una trobada que, segons el seu relat, estava planificada el gener del 2020 per parlar de vacunes amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, cosa que el PSC i el Govern han negat. En tot cas, fonts del PP català expliquen que "la societat reclama centrar les crítiques en Sánchez" i admeten que el seu mateix electorat rebutja el president espanyol, però no expressa aquesta animadversió amb Illa.

Cargando
No hay anuncios

Per això, consideren que no s'ha de "desviar el focus" o "diversificar" les crítiques. Encomanats a la "prudència", els populars catalans no volen carregar amb contundència contra Illa perquè els seus votants "no ho entendrien" i aposten per esperar. De fet, diverses fonts admeten que el president ha tingut una bona rebuda en una part significativa de la societat catalana, inclosos els sectors socials i empresarials; un vent favorable que intueixen que es podria allargar encara un temps. De tota manera, els populars no són els únics: tampoc Junts o ERC estan traient a col·lació els dubtes per la compra de mascaretes o el cas Koldo, si bé durant la campanya havien intentat posar Illa contra les cordes.

El tarannà d'Illa també és un element que han valorat positivament dirigents catalans del PP: han reconegut la seva "actitud positiva", tot i retreure les accions del seu executiu en fiscalitat o els pactes amb Esquerra en aspectes com el finançament o la retòrica "nacionalista" rere aquests acords. També han lamentat les "contradiccions permanents" del president per voler "acontentar" tothom, com ara defensar la propietat i no parar els peus a l'ocupació il·legal, com ha assenyalat el grup parlamentari popular en diverses ocasions.

Cargando
No hay anuncios

De la batussa a la calma

En tot cas, admeten que l'enfocament que s'ha decidit a Catalunya té un perfil propi diferenciat respecte a la batussa descarnada que hi ha a Madrid. L'oposició al Parlament pretén ser "constructiva" i "ferma" alhora, però no vol excedir-se en el marcatge al president amb afers com ara acusacions de corrupció que poden ser precipitades i advoquen, ara mateix, per un combat ideològic i de propostes. Així, doncs, donen un marge en aquest assumpte i ja es plantejarien actuar o endurir el discurs en cas que Illa fos processat.

Cargando
No hay anuncios

La relació entre el PP català i la direcció estatal ha millorat, sobretot després de les eleccions amb resultats quintuplicats, però continua la remor de fons sobre la concepció que ha de tenir el partit al Principat. En qualsevol cas, les dinàmiques al Congrés i a la cambra catalana divergeixen i estan en uns estadis diferents amb un moment més calmat a Catalunya, a diferència del que passava en plena efervescència del Procés. Això, juntament amb el perfil propi que vol marcar la formació al Parlament, provoca diverses diferències discursives o de to.