PP i Cs es preparen per a una campanya en ple distanciament
Comparteixen candidatura al País Basc tot i haver-se allunyat al Congrés
BarcelonaMentre s’adapten a la nova normalitat, els gallecs i els bascos estan cridats a les urnes el 12 de juliol per triar govern després de quatre mesos de comandament centralitzat a Madrid. Sembla evident que la campanya transcendirà l’àmbit regional i també passarà factura al posicionament que cada partit ha pres durant la pandèmia. El PP i Ciutadans compartiran llista a Euskadi després d’assistir al gir de la formació taronja cap al centre per ressituar-se com a crossa del govern de Pedro Sánchez durant la crisi del covid-19 i fins i tot acusar els conservadors de “crispar” el debat polític. A la divisió al Congrés s’hi suma la que ha protagonitzat el govern de coalició a la Comunitat de Madrid, amb retrets i acusacions constants entre les dues formacions. En ple distanciament ideològic, i quan Cs ja sembla decidit a canviar el PP pel PSOE com a soci preferent, Carlos Iturgaiz, candidat de la coalició basca, té la tasca de defensar un projecte teòricament conjunt.
El líder dels populars, Pablo Casado, va convertir la coalició a Euskadi en la seva aposta personal. Va prescindir d’Alfonso Alonso, que discrepava dels termes del pacte amb Cs, i va posar en el seu lloc Iturgaiz com a cap de llista. És per això que Casado té previst bolcar-se en aquesta campanya: com a mínim amb un o dos actes a cada província. Fa dues setmanes ja va compartir escenari amb el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, durant la presentació oficial del candidat. I un cop arrenqui la campanya tant ell com la número u dels taronges, Inés Arrimadas -que interromprà la seva baixa per maternitat- participaran en actes electorals a Euskadi, també conjuntament. Tal com va confirmar el mateix Casado dilluns, està previst que comparteixin escenari com a mínim una vegada.
Fonts del PP basc consideren que les tibantors al Congrés no influiran en la campanya i, de fet, en les pròximes setmanes buscaran reconduir davant els votants aquest distanciament. Segons fonts de Cs, les dues formacions presentaran iniciatives conjuntes al Congrés sobre temes que afecten el País Basc. “Ens unim amb un objectiu comú: la defensa de la llibertat, la Constitució i Espanya”, apunten les fonts. “Una coalició és la millor alternativa al fracàs de les polítiques nacionalistes”, hi coincideix el portaveu de Cs a Euskadi i número dos per Biscaia, Luis Gordillo. Però aquesta aposta inicial també ha perdut força davant la gravetat de la crisi sanitària. “La campanya és excepcional i estarà marcada pel covid-19”, admet Gordillo. Així, carregaran contra la gestió del PNB tant al govern basc com pels pactes amb Sánchez. “Davant la mala gestió del PNB i el PSE proposem 145 mesures per impulsar l’activitat econòmica”, explica.
Enfrontament a Galícia
Ara per ara, les enquestes no són favorables a la coalició basca. A més, PP i Cs hauran de fer campanya junts a Euskadi mentre es tracten com a rivals a Galícia, on el president Alberto Núñez Feijóo, que es va enfrontar a Casado i es va negar a anar en coalició amb Cs, parteix com a favorit. “Vam intentar fins a l’últim moment arribar a aquesta coalició”, explica la candidata gallega de Cs, Beatriz Pino, que dibuixa una campanya marcada per iniciatives per a la recuperació econòmica en què buscarà marcar perfil com a força de centre amb capacitat de pactes, fent valer la tasca d’Arrimadas al Congrés. “No és que ho diguem, és que ja ho fem -assegura-. Portem massa anys veient un govern de Feijóo que no es mou d’on és”, sentencia, i argumenta que Cs pot esgarrapar reformes en negociacions amb el PP si entra per primera vegada al Parlament.
En canvi, des del PP gallec volen evitar que la polarització de la política estatal entri en campanya i intentaran centrar el discurs en la gestió que Feijóo ha fet de la crisi. No volen desviar l’atenció de la figura del seu candidat, que s’ha desmarcat de la línia dura que propugna Casado. Fonts del partit apunten que la presència del líder popular no serà “cridanera” i volen que només vagi a Galícia quan li demani el partit. De moment, diumenge ja va participar en l’acte de presentació de la candidatura al costat de Feijóo a Santiago de Compostel·la. Qui sí que hi participarà serà l’expresident Mariano Rajoy.
El resultat de les eleccions del 12 de juliol pot ser decisiu per definir l’estratègia dels dos partits a Catalunya. Abans que la crisi sanitària impactés en el dia a dia, la direcció de Cs estava predisposada a negociar una coalició amb els populars -i possiblement desplaçar Lorena Roldán com a candidata-. El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, però, n’havia recelat i condicionava l’acord a un projecte “compartit” i a una confiança “mútua”. Fonts dels dos partits expliquen que les converses estan aturades, a l’espera que, a poc a poc, el país torni a la normalitat i també de veure si la fórmula funciona a Euskadi.