NOVA ESTRUCTURA
Política 07/11/2016

El PP ja pensa en el seu congrés, amb Cospedal aferrada al càrrec

Dani Sánchez Ugart
2 min
El PP ja pensa en el seu congrés, amb Cospedal aferrada al càrrec

MadridEs reprèn el debat orgànic

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tancada la carpeta de la formació de govern, Mariano Rajoy ja pot convocar el congrés del PP, ajornat des de fa gairebé un any. “Un cop Espanya ja per fi té govern, ara toca el partit”, va dir ahir el vicesecretari d’autonomies de la formació, Javier Arenas, que va anticipar que la convocatòria seria “molt aviat”. El repartiment de les carteres ministerials que va fer el president espanyol divendres responia en part a la seva voluntat d’equilibrar internament el partit. La mostra més clara és el nomenament de María Dolores de Cospedal com a ministra de Defensa. Al PP donaven per fet que la secretària general del PP no repetiria en la nova estructura orgànica que ha de sortir del congrés, i que encara serà liderada per Rajoy, que va donar-li un càrrec de govern per suplir la pèrdua. Però la poca projecció pública del ministeri que li ha tocat no ha agradat a Cospedal, que ara es planteja continuar a la secretaria general del partit. “No us deslliurareu de mi”, va dir divendres en l’acte d’intercanvi de carteres amb el seu predecessor, Pedro Morenés, quan li van preguntar pel seu rol al partit.

Algunes veus dins del PP, però, consideren que els dos càrrecs són incompatibles, i que la ministra s’hauria de centrar en la seva cartera i deixar la batalla política de trinxera a un altre, com el vicesecretari d’organització, Fernando Martínez Maíllo. Arenas va enviar un encàrrec ahir a Cospedal, i va considerar que el congrés no havia de ser “de noms i cognoms”, perquè tenen “el lideratge de Rajoy”. Així donava a entendre que seria el president del partit qui decidiria les grans línies de la nova estructura. La legislatura, a més, serà especialment exigent per als ministres, sobretot per als que també siguin diputats. Amb el govern en minoria els seus vots podrien ser vitals per a l’aprovació de lleis del govern, i a la Moncloa exigiran que els ministres estiguin més presents al Congrés que durant la majoria absoluta.

Els pressupostos, immediats

Una de les primeres lleis per les quals el govern haurà de batallar serà la dels pressupostos, que són prioritaris per al nou executiu, segons va explicar ahir la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, que va afirmar que l’executiu començarà a treballar-los aquesta mateixa setmana. Báñez va fer una crida a l’oposició a aprovar aquests comptes, perquè així es podrà garantir que continuï la creació d’ocupació.

stats